Бургаски вечери

12
Добави коментар
stanislav
stanislav

5 август 2010 текст Ангела Бахран, снимки Валентин Даневски за Ангел Коцев студио

Широкоплещестият и сякаш винаги усмихнат Йордан Ноков отдавна е в екипа на DS Music (които докараха тук Laibach, The Herbaliser, Thievery Corporation и Stereo MC’s), а от три години е много важен агент и в организацията на едно от най-симпатичните събития на Балканите – Spirit of Burgas. Две седмици преди тазгодишното издание на феста пием биокафе с него, а той обяснява, че не знае къде се вижда нито утре, нито след 10 години, но е сигурен, че иска Spirit of Burgas да става все по-добър. И ние така.

Откога си в екипа на фестивала? От самото начало. Когато ме поканиха да се включа, правех клубни събития заедно с DS Music в София – The Herbaliser, Zion Train, Transglobal Underground, плюс няколко концерта. DS имат много богата концертна история, аз съм около 5 години с тях. А идеята за Spirit of Burgas се е родила в разговор между Иван Вълков от DS Music и Михаил Куцев от Община Бургас.

И какво се случи за три години? Ами научихме се на много неща. Преди това никой не беше правил фестивал от този ранг в България. Първия път с нас работиха много чужденци, основно англичани с опит от EXIT и от всякакви други места. Имаше дори двама души от един фест в Нова Зеландия. И се учехме от тях в началото. Аз лично се учех от Ники Райт, която се занимава само с ПР на десетина фестивала по целия свят, включително международния ПР на EXIT. Беше интересно да гледам как работи, тя може да жонглира буквално с 15 интервюта едновременно. И през годините поемах още и още функции, поех маркетинга, комуникацията със спонсори.

Как избирате артистите? Аз участвам само като мнение, букингът е труден процес и невинаги може да дойде групата, която най-много се иска в България. И трябва да се намери перфектният баланс – между това, което може да се случи, и това, което хората биха искали да видят и чуят.

Получавате ли имейли с милион и едно желания? Стотици! Наистина. Както и стотици мейли от по-неизвестни групи, които искат да свирят при нас. Но пък по този начин се откриват много интересни попадения. Сега не мога да си спомня кой точно е взет така, защото тези групи отиват на по-малките сцени. На главната няма неутвърдени имена – там трябва да са винаги групи с опит. Ние не сме фестивал, който открива нови артисти, а представяме съвременна музика.

Кой е най-силният ви хедлайнер тази година? The Prodigy, безспорно. Миналата година все пак спечелиха наградата за фестивален хедлайнер, като пребориха Faith No More. Вече гледах The Prodigy на живо, правят страшно шоу.

Ти като фен кого най-много чакаш? Много са. The Prodigy пак бих ги гледал с голям кеф. Everlast – невероятно! UNKLE, а и DJ Shadow – гледах го скоро на EXIT, много е добър на живо. Gorillaz Sound System са ми най-интересни, защото Gorillaz са ми любима банда и това ще е най-близкото възможно до тях. Всеки хедлайнер е с по час и половина концерт. Има фестивали, на които сетовете са по-кратки, но при нас не е така, свирят здраво. Всички трябва да са доволни. Има групи, които хората с години са чакали да видят и не може само да се покажат.

Ти пътуваш ли често по други фестивали? Не съм пътувал чак толкова, но може би Гластънбъри е мястото, което искам да видя, за да разбера какво е най-големият фестивал. Само чувам разни истории от продукцията и дори не мога да си представя в какви мащаби се случват там нещата! Но пък в The Times бяха написали, че сега е моментът да се види Spirit of Burgas, докато още не са го надушили англичаните. Те са най-вярната фестивална публика.

Напоследък много често нови фестивали правят име и задават нови стандарти, това учудва ли те? Не, ако фестивалът е добър, заслужава си да стане популярен. Най-важното нещо е атмосферата, а тя е комбинация от групите, които свирят, хората, които го посещават и мястото, на което се прави. Обслужването, дизайнът, всичко.

При вас ще има ли промени тази година? При сцените, да. Но не толкова големи. Главната си е на същото място, но ще е може би три пъти по-голяма – ще е много зрелищна. Това е сцената на EXIT – тя пристига тук заедно с част от екипа, който прави фестивала там. А те правят това от 12 години. Performance Arena-та е съвсем нова, тя ще е по-скоро театрална сцена, но подробностите предстоят.

Миналата година при влизането на фестивала се получаваше доста неприятна блъсканица… Този път направихме много нови входове, за да няма повече опашки. По цялата дължина на улицата ще има входове. На 13 август започваме да пускаме от 18:00, а хората с палатки влизат от входа за къмпинг през целия ден. Къмпинг билетът е 30 лева за трите дни. Освен тридневните и дневните билети, ще има и късни – за след 00:30, за денс сцената. Там трите вечери пак са тематични – първата е дръменбейс с Andy C, втората е с DJ Shadow и третата вечер е Grandmaster Flash и бургаските рапъри Нокаут.

А в морето пак няма да се плува, нали? Опасна е комбинацията от плуване и алкохол. Самите артисти много се радват на това, че фестът е на морето. Винаги най-добрите отзиви са точно за това, за гледката. Защото те виждат да се разпъва едно море от хора и след това и едно истинско море.

А как стоят нещата с българските групи? Много е силна На тъмно сцената, пънк вечерта – Ревю, Кокоша глава, Нови цветя… Бичето (той е на Jack Daniel’s сцената). Jack Daniel’s поканиха някои нови имена и според тях – страшни открития.

Коя е групата, която винаги си искал да бъде част от фестивала? Rage Against The Machine и Beastie Boys, но е много трудно. Едните са много скъпи, а другите не свирят поради здравословни прични в момента.

Кога свършва фестивалът за теб? Може би месец и половина по-късно. Трябва да се разплатим и отчетем. И тогава следва една седмица море!

Spirit of Burgas е в Бургас, централен плаж, от 13 до 15 август, 50/60лв за един фестивален ден, 120/140лв за трите дни от eventim.bg