Днес е Петък 13- ти

21
Добави коментар
naskoki
naskoki

Днес е петък 13- и.

За по- суеверните само споменаването на тази комбинация от ден и цифра е напълно достатъчна да ги доведе до истинска паника.

Петък 13- и още от незапомнени времена е наричан „черен петък“, като досега продължава да предизвиква у много хора неясното усещане на първобитен страх от неизвестното. На тази дата доста хора изпадат в истински ужас и са така парализирани от страх, че дори не искат да се помръднат от леглото. Други пък отказват да летят със самолет, да пътуват въобще, трети отлагат покупката на жилище и дори не смеят и да си помислят за сватбено тържество на тази дата.

Колкото и странно да звучи, но голям брой ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни на петък 13- ти.

Един от основателите на Центъра за управление на стреса и Института по фобиите в Ашвил, Северна Каролина, разкрива, че страхът от петък 13- ти измъчва между 17 и 21 милиона американци. Симптомите, които се наблюдават в следствие на изпитвания дискомфорт варират от умерена тревога до… тотална паника.

Психолози са стигнали до извода, че хората, които се считат за нещастни, е по- вероятно да вярват в суеверия, свързани с лошия късмет. Една четвърт от анкетирани свързват числото 13 с лошия късмет и несполуката.

Страхът от петък 13- ти е наречен paraskevi dekatria phobia (съчетание от думите петък 13 и страх на гръцки). Много от хората от различни точки на цялото земно кълбо продължават да вярват в несполуките в този ден.

Дали той е мит, реалност или просто втълпения от разни хора, но този ден съществува и се вярва в него.

Все пак не го приемайте твърде сериозно. То, каквото е писано ще стане даже и да не е Петък 13- ти…