На днешния ден – 30 ноември

6
Добави коментар
GaN
GaN

На днешния ден, през 1835 г. в град Флорида, Мисури, се ражда Самюъл Лангхорн Клемънс, когото познаваме като Марк Твен. Той се ражда само две седмици след най-близкото преминаване на Халеевата комета до Земята.

На 16 години започва да пише статии и хуморески за вестник „Ханибал Джърнал“, който е собственост на брат му Орайън. Две години по-късно напуска вестника и работи като печатар в Ню Йорк, Филаделфия, Сейнт Луис и Синсинати.

Първият му успешен разказ е „Джим Смайли и скачащата му жаба“, публикуван в „Сатърди Прес (Saturday Press)“, на 18 ноември 1865. Четири години по-късно излиза и хумористичния пътепис „Наивници в чужбина“, в който осмива мериканците и европейците и предубежденията помежду им. Американците отново стават мишена на острото му перо в пътеписа „Глупаци в чужбина“, който излиза 11 години по-късно.

Междувременно детският му роман „Приключенията на Том Сойер“ вече е факт. През следващите години излизат „Приключенията на Хъкълбери Фин“, „Принцът и просякът“ и „Един янки в двора на крал Артур“. Последният роман става шаблон за поджанра на фантастичната литература, наречен алтернативна история.

Освен писател, хуморист и журналист, Марк Твен е и изобретател. Бил е близък приятел на Никола Тесла. Има патентовани три изобретения, като едното от тях е заместител на тирантите, а другото историческа игра с любопитни факти. Най-голям търговски успех има обаче самозалепващият се албум за изрезки.

Умира от сърдечен удар на 21 април 1910 г., един ден след най-близкото приближаване на Халеевата комета до Земята. Година по-рано той казва:

„Дойдох с Халеевата комета през 1835 г. Следващата година тя идва отново и очаквам да си отида с нея. Ще бъде най-голямото разочарование в живота ми, ако не си отида с Халеевата комета. Всевишния без съмнение е казал: ‘Ето две необясними явления; дойдоха заедно, трябва и да си отидат заедно'“.

На практика, той се оказва прав.

Сто години след кончината на Марк Твен на бял свят излиза автобиографията му. Закъснението с един век е по желание на писателя.

По-важни събития: 1829 г. – Съгласно решенията на Лондонската конференция Турция се задължава да даде пълна независимост на Гърция. 1919 г. – Приет е „Закон за търговията със зърнени храни и с произведенията от тях“, с който се установява държавен монопол върху износа на зърнени храни от България. 1956 г. – Американският телевизионен канал Си Би Ес за първи път използва видеокасета за излъчване на програма в ефир. 1979 г. – Pink Floyd прави премиера на албума си The Wall. 1982 г. – излиза на паза най-продаваният албум за всички времена Thriller на Майкъл Джексън. 1993 г. – Президентът Борис Елцин утвърждава новия Герб на Русия.

Днес празнуваме: Св. апостол – Андрей Първозвани (Андреевден) Ден на движението Градове за живота В Барбадос – Ден на независимостта В Шотландия – Ден на патрона Свети Андрей

На този ден са родени: 1667 г. – Джонатан Суифт, британски и ирландски писател 1874 г. – Уинстън Чърчил, министър-председател на Обединеното кралство, Нобелов лауреат през 1953 1937 г. – Ридли Скот, британски режисьор

На този ден са починали: 1900 г. – Оскар Уайлд, ирландски драматург и поет 1997 г. – Петър Ступел, български композитор