На днешния ден – 8 януари

4
Добави коментар
qkichko
qkichko

На днешния ден по нов стил отбелязваме Бабинден в чест на бабата акушерка в селото. От 1951 г. денят е обявен за официален ден на родилната помощ. По стар стил Бабинден се празнува на 21 януари.

Бабинден е по произход езически празник, отбелязван на територията на България. Идва от традициите на славянските празници, като основно е подчинен на засвидетелстване на почит към бабите, помагали на жените при раждането. Съдържа три основни елемента – къпане на малките деца от бабата, угощение на младите майки в дома на бабата и къпане на бабата в реката.

Още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да й „полеят“.

Обредното поливане на бабата-акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива й вода да се измие и я дарява с пешкира, който е донесла. След това бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите – да са плодовити и лесно да раждат. Бабата закичва невестата и с китка здравец, вързана с „мартеничка“ – червен и бял конец. Често при поливането бабата хвърля със шепите си вода нагоре и подскача три пъти, като изрича: „Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!“

След поливането жените даряват бабата с ризи, чорапи, платно, които премятат на дясното й рамо. От своя страна, бабата връзва на дясната ръчичка на децата, които е отродила червено и бяло конче със сребърна монета и също им дава чорапки и ризки. После измива лицето на детето, тъй като се вярва, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила.

В някои райони обичаят е майките да водят на Бабинден децата си при бабата, докато навършат три годинки, за да ги благослови.

На обед булките и невестите се събират на празнично угощение в дома на бабата-акушерка. Всяка жена носи прясна погача, баница, варена или печена кокошка и бъклица с ракия или вино. Целува ръка на бабата и й подава подноса с храната. Дъщерите и снахите на бабата подреждат дълга и богата трапеза, около която сядат всички присъстващи. Започва весело и буйно пиршество, придружено с песни, танци и понякога с твърде пиперливи и разюздани закачки и сценки.

Често бабата поставя около врата си наниз от червени чушки и с керемида кади под полите на жените, за да раждат повече деца. Наричанията и припевките имат в повечето случаи сексуален символичен смисъл. След обеда на трапезата у бабата започват да идват и мъжете.

Кулминационен момент в обредността представлява обредното изкъпване на бабата-акушерка в реката или на чешмата. Мъжете и жените изнасят бабата навън и я качват в двуколка или на шейна. Понякога слагат бабата в голям плетен кош. Мъжете, преоблечени като „волове“, с кожени маски и рога, влачат колата или шейната из селото. Ако по пътя невестите срещнат мъж, свалят калпака му и искат откуп.

Шумната дружина отвежда бабата на реката и там мъжете обръщат двуколката или коша, в който носят старицата. Изкъпват я във водата. Този обред е известен по нашите земи като „влечугане“ на бабите. Вечерта на селския мегдан всички се залавят на общо хоро. Празникът завършва пред дома на бабата, където хорото я изпраща. Целува й се ръка и се дават дарове. Така се изразява благодарност и обич към тази жена, помагаща на новия живот да се появи.

По-важни събития: 1198 г. – Инокентий III става римски папа. 1598 г. – Евреите са прогонени от Република Генуа. 1838 г. – Алфред Вейл демонстрира телеграфа, като използва точки и чертички (начало на Морзовата азбука) 1918 г. – Американският президент Удроу Уилсън излага своя мирен план за последиците от Първата световна война в 14 точки (включващи открита дипломация, право на народите на суверенитет, създаване на Общество на народите, либерализиране на търговията). 1931 г. – Папа Пий XI издава енциклика срещу разводите и срещу контролирането на раждаемостта. 1959 г. – Генерал Шарл дьо Гол е обявен за първи президент на Петата република на Франция. 1962 г. – Картината на Леонардо да Винчи Мона Лиза е показана за пръв път в САЩ. 1973 г. – Изстреляна е съветската космическа сонда Луна 21 с Луноход 2 на борда. 1992 г. – Президентът на САЩ Джордж Х. У. Буш заболява, докато е на визита в Япония и по време на официален обяд повръща върху японския министър-председател. 1996 г. – В България стартира масовата приватизация. 2004 г. – Кралица Елизабет II кръщава най-големия пътнически лайнер, строен някога – Кралица Мери II.

Днес празнуваме: Бабинден – Ден на родилната помощ В Монако – Ден на независимостта

На днешния ден са родени: 1935 г. – Елвис Пресли, американски певец 1942 г. – Валя Балканска, българска певица 1944 г. – Тери Брукс, американски писател 1947 г. – Дейвид Боуи, британски музикант

На днешния ден са починали: 1324 г. – Марко Поло, венециански пътешественик 1642 г. – Галилео Галилей, италиански учен 1878 г. – Николай Некрасов, руски писател