БРАТ НА ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА ВЪДИ ПРАСЕТА В НЕЛЕГАЛНА ФЕРМА КРАЙ МОНТАНА!

2
Добави коментар
angelinaaa
angelinaaa

Свинеферма край Монтана работи без задължителното комплексно разрешително и на практика осъществява дейността си нелегално. Проблемът датира от години и РИОСВ – Монтана  е принудена като на война да се бори фирма „Транс елит” ЕООД – София да изпълни законовите разпоре дби, каза директорът на екоинспекцията Деница Славкова.

Представител на фирмата е братът на журналистката Елена Йончева – Иван Йончев. Той води няколко съдебни дела срещу инспекцията, издала заповед за запечатване на част от халетата на фермата.

„Последната инстанция – Върховният административен съд, постанови, че заповедта е зоконосъобразна и трябва да бъде приведена в действие”, каза Славкова.

Сагата с екосвинефермата продължава доста дълго. Съгласно разпоредбите ако в нея се отглеждат под 2000 прасета за угояване, обектът може да работи без комплексно разрешително.

„Изисквах всеки месец данни за броя на прасетата и получавах документи, че там се гледат 1998 или 1999 животни. Тогава прецених, че толкова прасета могат да се отглеждат и на по-малка площ и разпоредих 6 от халетата да бъдат запечатани. На практика обаче помещенията бяха пълни с животни и моите инспектори не ги затвориха. После започнаха делата”, обясни Славкова.

Според закона Иван Йончев трябва да подаде заявление в министерството на околната среда и водите, с което да поиска да му бъде издадено разрешително. Той обаче не го прави, но от екоинспекцията в Монтана са категорични, че със всички позволени средства ще принудат „Транс елит” да спази закона.

„Двете птицекланици преди година също работеха без този документ. След предписания обаче собствениците предприеха нужното и вече при тях всичко е законно. Това трябва да стане и със свинефермата”, категорична е Славкова.