Крушата – символ на дълголетие и вечна любов

2
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(7 гласа, оценка 4.71 от 5)

Крушовото дърво, даряващо хората с прекрасни плодове, е известно на нашите предци от три хилядолетия. Откривателите на полезните свойства на тези прекрасни плодове са китайците. Те не само възпяват крушата в стихове, но и провеждат по-голяма част от селекционните работи, благодарение на които на бял свят са и днес много добре познати сортове круши.

Според китайците родината на крушата е планината Кунлун. В Китай крушата е символ на дълголетие. Причината за това е невероятната устойчивост на крушовото дърво, което има средна продължителност на живота около сто години. Известни са и някои невероятни екземпляри, които са на повече от три столетия.

В същото време китайските мъдреци не препоръчват на влюбени и приятели да разрязват и разделят плодовете на крушата, защото това може да бъде предвестник на раздяла. Прекрасният крушов цвят символизира не само красотата, но също и тъгата и непостоянството.

В древна Гърция крушата се радва на заслужено уважение. Омир я го нарича ​​храна на боговете. Крушовото дърво е посветено на Хера – съпруга на Зевс, пазителка на домашното огнище. От крушовата дървесина са резбовани статуетки на богинята. Формата на крушата при гърците, а и не само тях, е било свързана с любовта и майчинството.

При славяните крушата е участвала в много ритуали и церемонии. Плодовете са служили като основа на еликсири. Смятало се, че една круша може да укрепи верността на съпрузите, да предотврати предателство.

В християнските страни също не забравят символичното значение на плодовете на круша. Женствената форма е била използвана от художниците като алегория свързана с прародителката Ева. В някои страни крушовото дърво се засажда до параклиси, посветени на Дева Мария. Смята се, че под него отпочива Дева Мария, когато се спуска на земята. Крушата символизира Христовата любов към цялото човечество.

Освен различни магически свойства, крушата има и доста земни свойства за човешкото здраве и благополучие.

Полезни свойства на крушата

Крушата е невероятен плод и като всяка жена има множество загадки. Например, зрелите плодове на крушовите дървета да ни изглежда много по-сладки от ябълките. Но крушите съдържат много по-малко захар от популярните им роднини.

Едно от основните богатства на крушите е високото съдържание на фолиева киселина и витамин B9. Фолиевата киселина е от съществено значение за растежа и здравето на клетките на организма, за правилното функциониране на кръвоносната система и имунната защита.

Освен витамин B9, плодовете на крушата съдържат витамин А и малко количество аскорбинова киселина.

Крушата е богата на калий, затова е полезна при сърдечносъдови заболявания.

Голямото количество фибри, което се съдържа в плодовете на крушата се понасят по-лесно от организма, отколкото тези на ябълката.

Крушата е полезна:

при диария, за нормализиране на храносмилателната система;
при висока температура и треска;
при заболявания на сърдечносъдовата система;
за укрепване на кръвоносните съдове;
заболяване на белия дроб.

Внимателно трябва да се консумират кисели и твърди круши, защото те са трудни за усвояване от организма.

Колкото е по-ароматна и зряла крушата, толкова е по-вкусна и полезна.