„Европа Директно” изненада пенсионерите с атрактивен пролетен бал

2
Добави коментар

Стотина пенсионери от Смолян изпълниха голямата зала на ресторант „Кипарис алфа”, за да отпразнуват заедно настъпването на пролетта и да изкажат благодарност, че ЕС обяви 2012  за година на възрастните хора. Събитието бе организирано от Европейския информационен център ,,Европа Директно“ в Смолян. Поканата бе отправена към 7-те пенсионерски клуба в град Смолян, които имат организационен живот.

Празникът бе открит от ръководителя на Европейския  информационен център „Европа Директно”  Надежда Митева, която поздрави гостите и представи чрез мултимедия дейността на центъра. Той работи вече пета година в града по усвояване на европейските ценности у нас и приближаване резултатите от дейността на различните институции на ЕС по-близо до гражданите. Специално внимание отдели на това защо ЕС обяви 2012 година за Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията. За да активизира правителствата в различните държави-членки да усилят грижите си към възрастните хора, като им предоставят по-добри условия на независим живот, да осигурят възможности за пълноценното им  участие в живота на обществото и най-вече да се предаде  полезният им опит на по-младото поколение.
Европейският информационен център „Европа Директно”  бе поканил децата от центъра „Чисти сърца” към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски” да участват в пролетния бал и да поднесат своя музикално-поетичен поздрав към възрастните хора. Това бе поредното доказателство за съвместна дейност на различните поколения като стил на работата на „Европа Директно”. Децата бяха приготвили изненада за възрастните – да отговорят на въпроса защо е предимство да си възрастен и с отговорите на всички да направят едно пъстро общо табло. По-голямата част от отговорите са позитивни от рода на: „Имаш възможност да осъществиш мечтаните пътувания до места, за които на младини не си имал време.” Или: „Разбираш, че духовното е над материалното и това ще спаси света”, както и: „Търсен си като баба и дядо и си полезен на внуците.”

Последваха конкурси по двойки за танго, валс и ръченица с награди за първенците и много емоции. Пенсионерските клубове се представиха като даровити творчески  групи за песни, танци, рецитации, хумор и различни забавления, което изненада и зарадва домакините и децата. Те видяха как сърцата не остаряват.
Всички пенсионери, участвали в бала, получиха рекламни материали за Европейския съюз и покана да продължат контактите с центъра „Европа Директно”.
За емоционалното съпреживяване на пролетния празник и Европейската година на възрастните хора много допринесе и водещата бала Веселина Бабаджанкова, която в продължение на два часа създаваше настроение и се опитваше да не бъде „конкурирана” от неуморимите пенсионери, информираха от сдружението.