Топлината, гимнастиката и масажът помагат при болки в мускулите

4
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Живея на село и ми е трудно да ходя по лекари и изследвания. Как да се справя с болките в мускулите сама? Понякога шията ми е така втвърде­на, че не мога да си намеря място от болки.
Йовка Харизанова – Бургас

Може да повлияете на бол­ката в мускулите самостоятелно само в случаите, когато тя е предизвикана от физическо натоварване, дълго стоене в неудобна поза, преохлаждане или от стрес. Основните методи са топлината, гимнастиката и масажът. Ако те не помогнат, трябва да се обърнете към мануален терапевт и да проверите състоянието на гръбначния си стълб. Причина за болките може да бъде и миопатията – това е наследствено или придобито заболяване на мускулите.

КАК ПО-БЪРЗО МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИТЕ С БОЛКАТА?

Когато тя е предизвикана от преохлаждане и физическо натоварване, помагат ваните на краката със суха горчица или с морска сол. Температурата на водата не трябва да е повече от 39 градуса.

Докато седите на стола, накланяйте тялото си наля­во и надясно, докато болката утихне.

Ефикасно средство срещу мускулната болка е и самомасажът. Болезненият мускул може да се масажира различно: чрез почукване по него с пръсти, с кръгови и разтягащи движе­ния в посока отгоре надолу, от периферията към центъра. Действието на масажа се усил­ва, ако се използват специални масажни масла. Може да си ги приготвите и сами. Смесете 5-10 капки от маслен екстракт с 2 с.л. от основното масажно масло. Най-подходящо за основа е маслото от сладък бадем. А за ароматния екстракт идеално подхожда маслото от лавандула, розмарин, кориандър, лимон, евкалипт. Преди масажа затоп­лете маслото с ръце.

Болките в областта на шията и тила често възникват заради пренапрягане на шийните муску­ли и мускулите на раменния пояс при изпълнението на монотонна седяща работа. Задължително се правят малки почивки и несложни упражнения за разхлабване на мускулите. Но ако шията сее втвърдила и болката се качва в главата, опитайте други методи:

Поставете върху бо­лното място малка възглав­ничка (торбичка), напълнена със затоплена едра сол. Поле­жете по гръб с този компрес 20 минути, при възможност дори час. Сухата топлина ще ви подейства добре.

Помага и хидромасажът на шийните мускули с топла струя от душа.

 

 Упражнения против Компютърен гръб

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”