Бруксизмът може да унищожи зъбите!

4
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Моля ви, дайте ми съвет! Страдам от бруксизъм. Интересува ме към какъв специалист трябва да се обърна?
Михаил Борисов – Стара Загора

 

Бруксизмът се отразя­ва върху доброто състояние на зъбите. Скърцането със зъби е централно, когато зъбите се притискат един към друг, без дай ма месте­не на челюстите, и ексцен­трично, ако челюстите се движат. Скърцането изтрива релефа на зъбите и е съпътствано от доста силен шум. Ако се проявява през деня, дължи се на изнервеност и стрес и лесно може да се преодолее. През нощта обаче бруксизмът изобщо не подлежи на кон­трол. Интересно е да се знае, че налягането, упражнявано върху зъ­бите при скърцане, е от 150 до 180 кг, т.е. шест пъти по-силно, отколкото при дъвче­не на храната. Емайлът бързо се разрушава, зъбите стават свръхчувствител­ни, започват да се клатят, лесно се чупят. Страдащите от бруксизъм изпитват болки в дъвкателните мус­кули, в шията, в главата.

Колкото до зъболекаря ви, той може да ви препо­ръча защитни протези. Те се фиксират нощем към зъбите, прекратяват риска от изтриване и чувстви­телно намаляват шума от скърцането.

 

ВНИМАНИЕ!

Най често се налага да се лекува състоянието на нервната система. Необходимо е да се обърне внимание на смущенията в съня си, да се пазите от емоционално пренатоварване. Много помага йогата, автотренингът, умението да ре­лаксираме при всякакви обстоятелства. Понякога се налага и консултация с психолог.

 

Бруксизъм

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”