Ирак изгони BBC и „Гласът на Америка“

4
Добави коментар

Комисиятa по комуникация и медии в Ирак нареди да бъдат затворени бюрата на 44 медии в страната, сред които са клоновете на BBC и „Гласът на Америка“, предаде „Ройтерс“.

Сред принудените да преустановят дейността си са местните частни канали „Багдадия“ и „Шаракия“, както и спонсорираното от САЩ радио „Сауа“.

Мерките се налагат заради неплатени лицензи. Според информатор от иракския медиен регулаторен орган заповедта няма нищо общо с начина, по който новинарите са отразявали конфликта в страната.

BBC съобщи, че се водят преговори за подновяване на лиценза.

„Журналистите на BBC в Багдад в момента нямат затруднения да излъчват репортажи от страната и е важно и други международни новинарски организации да могат да работят свободно, за да предоставят независими и безпристрастни новини на хората в Ирак и региона“, гласи официалното изявление на медията.

„Това е грешно и неразумно, защото в момента страната се намира в политическа несигурност“, коментира случая Зияд ал Аджили – ръководител на Обсерваторията за журналистически свободи.

„Ние сме уверени, че решението не е политическо, но негативният му ефект със сигурност ще доведе до политически последици и ще накърни репутацията на Ирак като свободна страна“, допълни още за АП Аджили.