Започва реставрацията на крепостта „Цари мали град“ край самоковското село Белчин

1
Добави коментар

Започват консервационно-реставрационните работи на античната крепост „Цари мали град“ край село Белчин, община Самоков. Стартът на дейностите е на 28 юни на официална церемония в присъствието на министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на културата Вежди Рашидов.

Проектът предвижда след реставрацията северозападната кула на крепостта да изпълнява функциите на музейна експозиция, а североизточната кула да се използва като посетителска площадка. Източната, южната и западната стена на крепостта ще се реставрират частично, като една от кулите ще се възстанови до нивото на покрива.

Предвидени за изграждане са и туристически екопътеки около и в археологическия обект. За да бъде улеснен достъпът на посетителите до крепостта е планирано да се пусне и панорамно влакче. То ще тръгва от паркинга на музейния комплекс, който се намира наблизо, и ще качва посетителите до самите крепостни стени.

Помислено е и за най-малките туристи. Те ще могат да се забавляват в специално обособен въжен парк.

Възложител на проекта е община Самоков, изпълнител е „Главболгарстрой“, а финансирането е осигурено от Оперативна програма „Регионално развитие“.