Майстори показват автентични занаяти на изложение в Пловдив

3
Добави коментар
danchosabev
danchosabev

Пъстро многообразие от всякакви красиви и майсторски изработени предмети грейна в Стария Пловдив на 27 септември. В 17 часа забавните водещи Ернестина Шинова и Руслан Мъйнов обявиха началото на Първото пловдивско занаятчийско изложение.

За начало на събитието, което е и част от програмата на Празниците на Стария град, неслучайно бе избран Международният ден на туризма. Специално за старта на изложението на откритото пространство, известно като Лапидариума, дойде и ресорният зам.-министър Иво Маринов, който участва и в Националния преглед на общините за развитието на туризма в Пловдив. Сред официалните лица бяха още кметовете на Пловдив – Иван Тотев, и на Велико Търново – Даниел Панов.

Малки мажоретки, фолклорни състави и изпълнения на талантливи деца бяха част от програмата, с която се забавляваха пловдивчани. Хората разглеждаха с видим интерес специално направените шатри, в които майсторите излагат произведенията на сръчните си ръце. Мнозина успяха да опитат вкусни сладкарски лакомства и качествено вино, а някои даже се пробваха сами да изработят предмет с помощта на опитен занаятчия.

Първото пловдивско занаятчийско изложение базар ще продължи до 30 септември в Града под тепетата. Организатори са Община Пловдив и ОУ „Старинен Пловдив“ със съдействието на Регионалната занаятчийска камара (РЗК) и Задругата на майсторите – клон Пловдив.

Който иска, може сам да опита да изработи нещо от глина под зорките напътствия на майстора.