Бизнес мрежа за финансови и консултантски услуги ще насърчава българите в чужбина да инвестират у нас

1
Добави коментар
danchosabev
danchosabev

Българите зад граница ще имат достъп до система за безплатен хостинг, безплатно изграждане на уебсайтове, кредитиране, микрофинансиране, посредничество при търговия с български финансови инструменти.

Това ще стана възможно със създаването на бизнес мрежа за финансови и консултантски услуги на българите в чужбина. Тя ще бъде създадена по инициатива на пловдивската компания „Атлас Финанс“. Това стана ясно на конференцията „Кредитната кооперация – най-старата и ефективна организационна форма за алтернативно микрофинансиране и микрокредитиране“, която се проведе в рамките на 68-ия Международен технически панаир в Пловдив.

Сънародниците ни в чужбина ще получават правни услуги в областта на търговията с недвижима собственост, създаване и обслужване на търговски дружества, придобиване на акционерно и дялово участие. Така ще се намалят разходите за финансови и консултантски услуги и ще се улесни деловата активност.

Идеята е българската диаспора в чужбина да разбере, че в България също може да се прави бизнес, и да предприеме тази стъпка, а не само да се изпращат помощи и да се провеждат благотворителни акции, обясняват създателите на бизнес мрежата. Те се позовават на изследвания на международната миграция за явлението „изтичане на мозъци“, според които талантливи хора се заселват в чужбина и после се връщат в родината си, но действат и в двете държави.

В Китай, Индия и Израел през последното десетилетие има бум на инвестиции, иновации и високи технологии, който е свързан и се ръководи от „чужденци“, живеещи в тези три страни, се казва в изследване на Световната банка, цитирано от инициаторите на деловата мрежа за българите зад граница.

Според тях това ще допринесе за по-добра професионална реализация на хората, за развитие на собствена стопанска дейност и инвестиции, за осъществяване на социални и културни програми.

Конференцията, посветена на кредитните кооперации, е организирана от Корпорация за технологии и иновации „Съединение” под патронажа на посланика на Република Австрия г-н Герхард Райвегер. Оживените дискусии я превърнаха в един от най-силните форуми от деловата програма на ЕСЕН 2012, включваща над 40 прояви.

Форумът приключва на 29 септември, когато ще бъде изтеглена печелившата анкетна карта с приз лек автомобил от томболата за посетители на Панаира. Името на късметлията ще стане известно в 13 ч, а той ще може да избира между 6 модела – „Ситроен С3“, „Грейт Уол Волекс С10“, „Рено Туинго“, „Форд Фиеста“, „Пежо 208“, „Шкода Ситиго“.