Лада Нива – ВАЗ 2121

2
Добави коментар
jasminivanova
jasminivanova

Лада Нива (ВАЗ 2121) е първата нова лада която навлиза в чуждестранните пазари (извън Русия) от 15 години насам, като предлага практичност на сравнително ниска цена – под 20000 лева.

Какво е Лада Нива (ВАЗ 2121)?

Изминаха почти 15 години откакто Лада Нива се движи по улиците на почти всички страни в Европа, и не само. Колата има две версии: миниван и класически джип, като класическата версия е малко по скъпа (не ме питайте защо, не мога да ви кажа). колкото и странно да ви звучи, от тогава насам автомобилите Лада Нива (ВАЗ 2121) са претърпели значителна еволюция (значителна май е доста пресилена дума, но хайде да не издребняваме). 1,7 – литровия, четири-цилиндров бензинов двигател е снабден с горивна инжекция на Bosch и е в съответствие със стандартите за вредни емисии Euro 5. Арматурното табло е малко старомодно, но дали това изобщо трябва да се взима под внимание когато се говори за автомобил в този ценови клас (джип при това). Все пак Лада Нива не претендира да е дори и посредствен шосеен автомобил, тя е просто една класика в офроуда. С нейните 1200 килограма, тесни гуми, де мултипликатор и блокировка на диференциала, Лада Нива (ВАЗ 2121) е готова да ви прекара и през най-непроходимите терени, без дори и намек за несигурно поведение (през цялото време вие имате усещането че контролирате нещата и това повярвайте ми не е само усещане). Но дори и да закъсате в някоя локва, тогава вие всъщност ще оцените простотата на интериора на Лада Нива. Защото когато цялата кола се напълни с кал, едва ли ще искате арматурното табло да ви е обсипано със скъпи уреди. Вие можете просто да извадите маркуча и да измиете цялата кола отвътре, без никакви рискове за интериора (всичко е гума и пластмаса). Въпреки че Лада Нива изглежда малко като подвижен хладилник на колела, този автомобил има и своя чар (не можете да си изкривите душата и да го премълчите). Останалото си е все същото, както и преди 15 години. Дори и си мирише по същия начин, каквото и да правите в купето си „ухае приятно“ на бензин.

Какво е усещането да караш Лада Нива (ВАЗ 2121)?

Повечето модерни автомобили са толкова тихи, че всичко което можете да чуете по време на движение, това е шумът от гумите. Да, ама не. Когато карате Лада Нива, колкото и шумни гуми да имате, няма начин да чуете шума от тях. Той просто ще бъде напълно заглушен от звука на румолящата скоростна кутия. Иначе самият двигател е изключително тих. Има добра шумоизолация под капака, който изглежда малко неестествено на мястото си но до голяма степен намалява нивото на шума от двигателя. При движение по асфалтов път, Лада Нива се държи най-добре при скорост на движение не по висока от 120 километра в час. Над тази скорост, механичния шум започва да става напълно непоносим. колата може фабрично да няма радио, но вие все пак можете да си пеете руски песни докато пътувате, и без това от шума в купето никой от спътниците ви няма да ви чуе. Доста хора се замислят да си купят Лада Нива когато си избират автомобил, но според повечето българи те са просто руснаци или руски шпиони. Нали, всеки нормален човек (най-вече перничанин) би предпочел да си купи Голф четворка трета ръка за тези пари.

На практика Лада Нива (ВАЗ 2121) няма съперници в своя клас. Може би само Фиат Панда 4х4 се доближава сравнително като преимущества и цена, но да се снабдите с нова такава кола е доста по трудно.

&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp