Авто ревю на Toyota Yaris (P2) 2005

2
Добави коментар
thunder_go
thunder_go

През 2007 г. реших да си купя нов автомобил и вниманието ми беше привлечено изцяло от Toyota, колебанието ми беше само Auris или Yaris. Тогава избрах Yaris1.4 D-4D 90 к.с. и сега 5 години по късно не съжалявам изобщо. Това е една изключително здрава и надеждна кола, която бих препоръчала на всеки. Не че не съм имала проблеми, но смятам че те са незначителни пред удоволствието да я карам. Искам да уточня, че колата се използва основно в населено място (гр.Варна) и рядко извънградско.

Ще започна първо с техническите проблеми, които съм имала за този период от 5 години: На втората година се появи доста дразнещо скрибуцане от педала на съединителя, което беше отстранено гаранционно – мисля че беше някакво уплътнение. На четвъртата година една сутрин ми светна жълта светлина на таблото, оказа се корозия на датчика на ABS – а. За съжаление гаранцията беше изтекла и се наложи да си платя ремонта в официалния сервиз на Toyota във Варна – излезе около 400 лева. Това са единствените проблеми които съм имала, а в останалите случаи съм посещавала сервиза само за смяна на масло и консумативи.

Сега да кажа няколко думи за външния и вид. Според мен с тези заоблени форми и „ококорени” фарове е доста сладка. Размерите и са идеални за градско шофиране, паркирам лесно почти навсякъде.

В купето обаче определено има нещо което не ми харесва, това е пластмасата, от която е направено таблото. Тя е изключително твърда, изглежда евтино и особено зимата при ниски температури скърца и пука. Като вътрешни размери е супер, има достатъчно място за шофьора и за пътника на предната седалка. Отзад мястото е малко по-ограничено, но за кола от този клас е достатъчно, без проблем могат да седнат двама възрастни, а при необходимост даже и трима. Но това се отнася само за пътниците докато багажа който може да се събере в багажника е наистина малко. Според производителя събира 275 литра, но моето субективно усещане е че мястото е достатъчно само за дамската ми чанта. Нещата се променят в известна степен ако се свалят задните седалки /което става изключително лесно с един бутон/, тогава наистина можеш да събереш малко повече багаж, но можеш да возиш само един пътник.

Когато седнеш за първи път в колата те изненадва централно разположеното табло, с което се свиква изключително бързо.

Като недостатък мога да посоча, че широките предни колонки ограничават доста видимостта особено при ляв завой ми се скрива част от пътя.

Както споменах по-рано автомобила се използва през повече време в града и все повече се убеждавам, че това е идеалната градска кола. Изключително маневрена, прави обратен завой на невъзможни места, паркира навсякъде – какво друго да искаш. Когато се наложи да изляза извън града с нея също се чувствам сигурна, стабилна е, а и ускорява достатъчно добре. Въпреки че е дизел никога не съм имала проблем със заапалването дори и при -20 градуса, все още съм и с оригиналния акомулатор. Като разход на гориво особенно при извън градско шофиране е изключително икономична при скорост 90 – 100 км. в час гори 4 литра, колкото са и заводските данни. При градско шофиране е доста по-лакома гори между 6л. и 7л. което е доста над заводските данни, но явно малките разстояния, светофарите и климатика си оказват своето влияние.

При това ниво на оборудване екстрите не са кой знае колко – климатик, радио със CD, борд компютър, но смятам че това е напълно достатъчно за кола използвана предимно в градски условия.

Въпреки няколкото недостатъка и малките проблеми имам изключително положително мнение за моя автомобил и бих го препоръчала на всеки. Изключително здрав и оптимален за използване.