Новини

7
Добави коментар
pollex
pollex

НАЙ-ПРЕСТИЖНАТА СРЕЩА НА БИЗНЕСА С БЪЛГАРСКИТЕ АРХИТЕКТИ

„Синергия на производители и архитекти” – най-престижната творческа среща на бизнеса с изявени представители на българската архитектура, отпразнува своя петгодишен юбилей. От 6 до 8 юни в един от елитните български курорти Банско за пети пореден път се проведе ежегодното събитие, емблематично вече за българското бизнес пространство. Родената преди пет години иновативна идея на „Хенкел България”, развита и осъществена със съдействието на „АрхМедия” и привличаните през годините фирми-участници, се оказа изключително витална. Благодарение на таланта, креативността и ентусиазма на първите, техният творчески порив се превърна в най-елитното ежегодно събитие, на което българският бизнес среща българските архитекти, дизайнери и проектанти.

Петата юбилейна среща, благодарение на усилията и огромното желание на организаторите – „Хенкел България”, „Грое АГ България”, „Рейнарс Aлуминиум България ”, „Шнайдер Електрик България”, „Монтажи 64” „Призма”, „Матракс”, с организационното и медийно партньорство на „АрхМедия” бе незабравимо професионално и емоционално изживяване, своеобразен връх на една идея, която вече е получила признание и извън границите на България. Защото е вписана в международния календар на главните събития, които фирма „Хенкел” провежда в различни части на света. Традиционно бе присъствието на участници и гости от чужбина. Тази година кръгът на поканените бе разширен с представители на български инвеститори и строителни фирми.

„Кемпински хотел Гранд Арена” Банско предложи чудесни условия за делова работа и почивка. В конферентна зала „Олимпия” аудиовизуалното представяне на новите продукти и технологии на фирмите и презентационните им експозиции грабнаха вниманието на присъстващите. Безспорна заслуга за това имат творческите екипи, начело с управителите на фирмите, които винаги много професионално и същевременно оригинално подготвят участието си. В изложенията бяха използвани демонстрационни похвати и състезателни елементи, които впечатлиха участниците и донесоха награди на правилно отговорилите.

Екипът на „Хенкел” България даде началото на конферентната част с презентацията на Николай Мравов „Нови продукти в областта на хидроизолациите и фасадните покрития”, която по традиция прикова вниманието на участниците. Елегантното решение за хидроизолации, продуктите и системите за хидроизолиране като водонепропусклив бетон, хидроизолационни шламове, мазилки и замазки, битумни покрития и хидроизолационната мембрана Ceresit CL 69, както и новата продуктова линия VISAGE бяха посрещнати с интерес. Другата новост, която поднесе „Хенкел” България, бе обявяването на пилотния проект „Архитектурен конкурс – „Фасада Ceresit 2014”, който ще отличава най-новаторските проекти за фасада в 3 категории: жилищни сгради – завършени и незавършени и нежилищни сгради. Екипът на фирмата има амбицията да го превърне в един от най-престижните конкурси в страната.

„Грое” България в лицето на презентиращия Димо Димов поднесе интересно и оригинално експозе за развитието на фирмата от създаването й до настоящото й налагане на пазара като най-големият световен производител на смесители за баня. За 100 години продуктите на „Грое” са получили 100 световни награди за дизайн. Демонстрирана бе най-новата серия SENSIA в разновидностите й, получила международна награда за дизайн за цялостна интелигентна система за дигитално управление на банята с функции за пълнене на вана, температура на водата, звук, светлина, парна баня и др. Показани бяха и нови идеи за идеалното съотношение между мивката и смесителя – решенията GROHE BESTMATCH, GROHE BLUE PURE за филтрирана, слабо и силно газирана вода, както и новата серия електронни смесители, които се пускат от разстояние чрез докосване до общата тръба на опакото на ръката. Те са икономични, вандалоустоайчиви и са във високия и ниския ценови сегменти. Представени бяха и други иновативни продукти на фирмата, предизвикващи усмивка с нестандартните си решения.

Радослава Радева от „Шнайдер Електрик” концентрира своята презентация върху темата:”Умната къща – футуристична или реална”. Констатацията, че българинът вече намира смисъл в интелигентното управление на дома си, е многообещаваща. На българския пазар „Шнайдер Електрик” предлага най-широк палитров спектър от ключове и контакти. Прегледът на новите интелигентни гами в дизайнерско отношение – ключовете MERTEN, серията UNICA UASS – цяла фамилия от подсерии с различни рамки – от кожа, метал, италиански, който са и най-продаваните, бе посрещнат с интерес . Подчертано бе, че „Шнайдер Електрик” е френска компания, изработваща продукти по италиански стандарт. Оборена бе и още една невярна представа, че продуктовата гама на фирмата е само от високия ценови сегмент. На пазара има серии и за нискобюджетни проекти с марката „Шнайдер Електрик”. Особен интерес сред аудиторията предизвика най-новото улеснение, което фирмата предоставя за удобство на своите клиенти – електронен конфигуратор на български език за избор на продуктите на „Шнайдер Електрик” с параметрите и цените им. Това е готова оферта, която архитектите могат да предлагат на клиентите си. Фирмата е разработила и мобилно приложение за управление на всички функции в дома, което може да се ползва и с мобилен телефон и позволява да се осъществи енергиен мениджмънт.

„Рейнарс Алуминиум” България бяха подготвили своята презентация в две части. В първата Веселин Неделчев, регионален мениджър продажби презентира различни конфигурации и модулни профили на системи хармоника за врати и прозорци – CW50 redesign и Hi-Finity – с минимум профил, максимум стъкло и елегантна дръжка с изчистен дизайн. Представени бяха и дръжките за врати и прозорци Purity, изключителен продукт от иновационен материал, както и новия механизъм за закрепване на дръжките към обкова и др.

Ясен Стефанов, мениджър продажби представи новите библиотеки база данни на „Рейнарс Алуминиум”. Разработени са и шаблони на цветове, а в архитектурния каталог са обозначени базите данни от проекти, строени от „Рейнарс Алуминиум” в различни части на света.

„Призма”– фирма за проектиране, доставка, монтаж и поддръжка на качествени осветителни тела, съоръжения и ел. материали за светлинни решения презентира също в две части новостите, които предлага. Неделчо Димитров, управител, представи сайта на фирмата с 3D обекти и богат избор на марки, дизайнери, аплици, диоди. Партньорството с германската фирма RZB, която сама разработва инструментите за изработване на осветителните тела по напълно автоматизиран способ и осигурява контрол и изпитания, е много добро, защото гарантира прецизна работа и качествена продукция. Спектърът на асортимента на осветителни тела е изключително голям. Инж. Едриан Едрев, управител, изтъкна, че за една година светодиодните продукти вече масово се използват у нас. „Призма” работи успешно с архитектите и инвеститорите и изпълнява техните изисквания, като използва светодиодна техника на немската фирма „ОСМАР”. Дългият списък на изпълнени обекти, които той оповести- паметници на културата, обекти със светодиодно димируемо осветление, светещи осветителни тела в пода, екстериорно осветление съдържаше богата палитра – алуминиеви профили за осветяване на тавани, светодиодно осветление, вертикално осветяване на стени, светодиодни луни, които изместват халогенните и др.

Извън лекционната програма присъстващите получиха презентационни материали и имаха възможност да се запознаят с мостри от продукцията на фирмите „Монтажи 64” и „Матракс”.

По традиция семинарната програма осигуряваше време за индивидуални делови контакти, почивка и СПА процедури.
Тази година, извън деловата част, събитието бе особено празнично, юбилейно. Сърдечното посрещане на участниците още с пристигането им се преля в топлата атмосфера по време на тържествената вечеря „Добре дошли, приятели!” в един от най-представителните ресторанти на „Кемпински хотел Гранд Арена” Банско. Поздравителни и благодарствени слова на взаимно признание звучаха заедно с наздравиците и пожеланията за бъдещи успехи. Празничност внесоха музикалните джаз изпълнения и огненото шоу. Приятелската атмосфера, придружена с музика и танци, съпътстваше обедите и вечерите в ресторанта и в Байрактаровата механа с традиционна банска кухня, музика и танци. Кулминация на развлекателната програма бе нощната фиеста в пиано бар „Sing Sing”, където в изискана обстановка, поп и джаз музика на живо, караоке изпълнения и квалитетни питиета всички пяха и танцуваха до зори.

Този формат на сътрудничество между бизнеса и водещи архитекти, дизайнери, инвеститори и строители се утвърди като успешен за презентиране на новите продукти, които водещите фирми предлагат. Индивидуалният подход, чудесната организация, добре поднесената информация за новата продуктова гама на фирмите провокира интереса на присъстващите. Съчетаването на професионалните ангажименти с разтоварваща почивка сред природата, СПА уйкенд и възможност за контакти в неформална обстановка създава здрави професионални и приятелски връзки, които водят до дълготрайно бизнес партньорство. Юбилейното събитие тази година отново доказа, че творческата синергия, която се поражда между участниците, обогатява професионалното общуване и положителните практики

Красимира Иванова