Най-важните моменти в историята на телевизията

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Телевизията измина огромен път и претърпя много промени от изобретяването ѝ в края на по-миналия век. В наши дни ни се струва почти невъзможно да повярваме, че има домове без приемник. Освен това винаги има нещо за гледане, нещо интересно или не чак толкова интересно, но нещо, което да ни залепи за синия екран.

Какви обаче са били най-големите постижения и повратни точки в историята на телевизията? Отговорите на тези въпроси вероятно ще ни подскажат и какво ще бъде нейното бъдеще. Някои от тях ще се опитаме да засегнем и обсъдим в следващите редове, защото сега ще си поговорим за най-значимите моменти в историята на телевизията.

Цвят

Преди време да имаш цветен телевизор е било знак за изключително добър социален статус. Навремето било доста трудно да се повярва, че телевизията не е някаква магия, но това тя да идва в цвят било почти немислимо. Било все едно извънземните да кацнат на Земята. След като телевизията станала цветна, вече никой не можел да ѝ устои, защото това било все едно да имаш съвсем нов и реален свят в хола си. С идване на цвета всички се залепили за екрана.

Кабелна телевизия

Изобретяването на кабелната телевизия превърнало домашния телевизор от кутия с няколко фиксирани програми в доставчик на неизчерпаемо море от информация. В началото кабелните оператори доставяли десетина допълнителни канала и това било повече от достатъчно. В днешно време, ако нямаш поне 100 канала, значи нищо нямаш. Вярно е и това, че колкото повече канали, талкова повече боклуци за гледане. Разнообразието обаче винаги е привличало хората и идеята, че можеш да седиш в хола, навън да е 28 градуса, а ти да гледаш ескимоска телевизия е просто неустоима.

Плоски екрани

Само до преди няколко години телевизорите бяха огромни, тежки правоъгълни неща, които заемат половината ти хол. Ако пък решиш да ги преместиш, трябва да викнеш хамали. Ерата на кинескопа и катодно-лъчевите тръби за щастие вече е зад гърба ни – край на квадратните чудовища, край на облите екрани, край на хернията. Вече е царството на плазмата, LCD и OLED дисплеите. Плоските екрани драматично повишиха качеството на изображението, но и позволиха на зрителите да слагат телевизорите си практически навсякъде, без да се притесняват, че ще им изядат мястото. Преди години беше немислимо да си окачиш 52-инчов телевизор на стената като картина. Вече има телевизори дори и в тоалетните и никой не го възприема като нещо необичайно.

DVR

Това е с един куршум два заека в пълния смисъл на думата. Записващата технология DVR ни позволява да гледаме любимите си предавания, без да ни се налага да минаваме през досадната процедура със записването на касети, но освен това ни освобождава от задължението да гледаме досадните телевизионни реклами отново и отново. Единственият недостатък, който всъщност е за сметка на телевизиите, е, че отчитанията на рейтинга вече не са толкова надеждни при положение, че гледанията могат да се случват след няколко дни.

Виртуална телевизия

Това е концепцията, чието пълно внедряване все още очакваме. Идеята е зрителят да може да избира между много неща за гледане в един даден момент и в рамките само на един канал. Благодарение на цифровата телевизия подобни неща вече се случват и има услуги, които ви позволяват да избирате между каталог от много филми, които може да гледате срещу малка сума. В близко бъдеще очакваме да разберем докъде може да стигне интерактивността в телевизията и до каква степен тя ще се обвърже с глобалната мрежа – нещо, което несъмнено е неизбежен процес. 

Източник: Тvovermind