Босия: Ще излязат нови разкрития за криминалното минало на Бойко

3
Добави коментар
rhp
rhp

Още по темата

Учени откриха мумия в статуя на Буда

2015-02-23 16:16:24

Протест срещу Путин в Будапеща

2015-02-17 10:16:56

Политолози, социолози и журналисти се провалиха в прогнозите си

Борисов показа паническо бягство, със зор ще вкара 20 депутата, казва вечният дисидент Николай Колев, който преди три месеца даде старта на доматената революция

Интервю на Стойко Стоянов

– Г-н Колев, социолози и политолози предричаха, че Борисов никога няма да подаде оставка, заради силното си его, как приемате изненадващия му  ход?

– Като чуя за политолози и социолози, просто ми се гади. Нито един от тези анализатори не успя първо да предвиди протестите и бунтовете, а сега и поведението на Борисов, че ще подаде оставка, нито един. Това е поредният провал за тях. Що се отнася до Борисов  – той е малодушен, паникьор, не държи на думата си.

– Оставката на Борисов може ли да се приема като бягство от отговорност?

– Бягство не е точната дума – това е паническо бягство. Той сега се чеши и се чуди как да вкара поне 20 човек в следващия парламент. Още миналата пролет бях предупредил в мой коментар, че ако подаде оставка през миналия септември, ще има 100 депутати. Но той не го направи и сега се намира в патова ситуация. А и да беше подал тогава оставка, големият му проблем е, че той не може да управлява, няма капацитет за това. Същото се отнася и до парламентарната му група. Сега може да спечели 20 депутата, но ако беше останал в МС до юли нямаше да има нито един. Сега има опасност ГЕРБ да се разцепи, там текат процеси на явна конфронтация, на недоверие. Някои от депутатите още не са изкарали парите, които платиха, за да влезнат в Народното събрание. Така че грижите на Борисов ще са големи.

– С речта си пред парламента Борисов може да излезе и герой пред хората?

– Това е стандартната му поза – да бъде герой, но хората разбраха, че е фалшив.

– Преди три месеца хвърлихте един домат срещу парламента и от там тръгна доматената революция, вярвахте ли, че ще се стигне до тези многохилядни бунтове по улиците?

– Не само съм го очаквал, но го предвидих почти преди година. Начина, по който управляваха предвещаваше тези протести. Аз не искам държавата ми да се намира в тази ситуация на пълна управленска простотия. А се оказа, че това не искат и хората, и затова излязоха на улиците.

– Обсъждат се различни варианти за правителства, какъв според  вас е най-удачният ход?

– От нови партийни кабинети, или от експертни правителства в момента никой няма файда. Необходими са бързи предсрочни избори. Президентът е длъжен експресно в рамките до три дни да проведе една кръгла маса, с консултации между политическите сили и гражданското общество. Да се приеме една ясна и кратка програма, която в рамките на два месеца да бъде изпълнена от това служебно правителство, което фактически да се окаже  програмно. Това е разумното.

– Доверието към парламента е изключително ниско, трябва ли да бъде закрит?

– Парламентът има още няколко дни живот. Но сега е моментът, докато всички са ошашавени и мислят само как да запазят статуквото и спешно да се вкара и да се приеме законът за кредитните кооперации и каси. Така ще могат да се парират банките. Не се лъжете – в момента банките управляват държавата и то по един изключително опасен робовладелчески начин. Кредитните кооперации и взаимоспомагателните каси ще превъзпитат банките. Те ще отпускат заеми с лихва не повече от 3 – 4 %, а взаимоспомагателните каси работят и на 2%. Парите ще бъдат взети от националната банка, по същия начин, по който ги получават търговските банки. Кредитният ресурс се взима от банките на цена  от 0,25 до 0,50% годишна лихва, и той ще е изгоден и за кредитните кооперации.  Така ще се даде възможност и въздух на малкия и средния бизнес, защото знаете, че банките работят с огромни лихви и с монополни условия. Ще поясня само, че закона, за който говоря сега от 22 години стои в парламента и никой не иска да го гласува, защото и депутатите работят за банковите монополи.

– Да се очаква ли и бунт срещу банките?

– В цял свят има такъв бунт и България не може да бъде подмината. Те са част от монополите, срещу които са излязли хората на улицата.

– Може ли да ескалира напрежението и да се стигне до ексцесии, политически убийства?

– Не е изключено обстановката да ескалира още, въпреки оставката на правителството, но до убийства не вярвам да се стигне, а и политически убийства не съществуват. Луканов го убиха за пари, за много пари, а не за политика.

– Ще продължат ли да се вадят компромати срещу Борисов?

– 100% ще излязат такива материали, защото съществуват. Има ги и на флашки, негови разговори, като и преснимани документи. Лично аз съм виждал две папки, посветени на него.

– Къде сте виждал тези документи?

– Намираха се в ОДП – Варна, говоря за периода, когато стана главен секретар на МВР – 2001 г. Разработката се отнася за него и за фирмата му „Ипон”. Става дума за престъпления за рекет, принуждаване на бизнесмени, побоища по Златни пясъци, слагането на бариерите по курортите. Човекът, който ми ги даде тогава, беше шеф на РДВР във Варна, чудеше се какво да ги прави. Страх го беше да не го убият заради тях. Посъветвах го да ги скрие и да не се плаши от убийство, защото вероятността е по-скоро да го направят генерал. И след време така и стана.

– Унищожени ли са тези папки?

– Едва ли, но дори и да са ги унищожили, бъдете сигурни 100%, че копия са направени.

– Как приемате обръщащата се на 180 градуса журналистика?

– Хората от нашите официални медии аз ги наричам журнаГлисти, те са като глисти, в дебелото черво на човека, паразити.  Трябва да има бунт не само срещу монополите, но и срещу поръчковите медии. Журналистите могат да свършат това, което и политиците не могат. Имат силата да контролират съдебната система, административната, политическата система. Ако имахме читави медии, които си вършат работа, нямаше да се стигне до сегашните бунтове.