Откриха потънал кораб с диаманти, злато и платина за $3 млрд.

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Откриха потънал кораб с диаманти, злато и платина за $3 млрд.

Откриха потънал кораб с диаманти, злато и платина за $3 млрд.

Частна компания, търсеща потънали съкровища, откри кораб в близост до Кейп Код пълен с диаманти, злато и платина на стойност $3 млрд. Според един от основателите на компанията Sub Sea Research Грег Брукс става дума за потъналия през втората световна война SS Порт Николсън, който е превозвал съветски стоки към Америка и е бил потопен от нацистки торпеда през 1942 г.

Ако бъде потвърдено, това ще е едно от най-големите открития в търсенето на съкровища и ще доведе до някои интересни международни спорове за тяхното притежание.

Брукс е открил останките още през 2008 г., но досега тихо се е опитвал да извоюва права над откритието си. По негови данни всичко на кораба е било запазено в много добро състояние. Екипът му дори е разлистил страниците на взета оттам книга, без тя да се повреди по никакъв начин.

SS Порт Николсън е бил потопен от 2 торпеда, изстреляни от нацистка подводница по път от Халифакс, Канада към Ню Йорк. 6 члена от екипажа са загубили живота си. Според исторически записки корабът е бил ескортиран от няколко военни плавателни съда и е бил пратен от Москва в знак на благодарност към американското правителство за снабдяването с провизии по време на войната. Военните, ескортиращи SS Порт Николсон, са били 2 руски кораба, които според записките не са били улучени от подводницата, но по-късно са изчезнали мистериозно след акустиране на американски бряг. Според съветското правителство на САЩ е била пратена друга пратка.

Според някои експерти Брукс трябва да внимава, защото превозваните кашони може и да не са изпълнени с благородни метали, както той твърди. Проучването следят правителствата на САЩ, Русия и Великобритания, като се смята, че и трите ще предявят права за собственост, когато съдържанието на кораба бъде потвърдено.