Имаш ли право да знаеш какво има в храната ти?

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Според нас – да, особено ако става дума за ГМО. В САЩ обаче това правило не важи все още

Генно модифицираните организми в хранителната индустрия са нещо като Джесика Алба в Холивуд – всички ги критикуват за прехвалените им положителни страни, но всеки ден се появява някое ново изследване за тях. При ГМО – без снимиков материал, но те не винаги са видимо красиви 😉

Истината обаче е, че точно както чаровната актриса все не получава правилния шанс да покаже актьорски талант, така и ГМО не са били обект на продължително и обхватно проучване.

В същото време, всеки киноман би се радвал да знае предварително, че гледа филм с участието на Джесика Алба. Точно както всеки човек има правото да знае, че консумира храна, която съдържа един или повече генно модифицирани организми.

Тук е моментът да изкажем задоволство от това, че живеем в България и сме част от ЕС. Благодарение на този факт, наличието на ГМО в храните се отбелязва на етикета им и това е регламентирано със закон.

LA Times MagazineВ САЩ обаче гражданите нямат тази привилегия. Някои от хранителните продукти там все пак са маркирани като несъдържащи съставки, обект на генна модификация. Но това е по-скоро изключение с търговска цел, нищо повече.

Отвъд Океана от доста време тече дискусия по темата, но едва тази година жителите на щата Калифорния си извоюваха правото да заявят своето мнение по въпроса. В началото на ноември там ще се проведе референдум относно предложение за нов закон, задължаващ производителите да указват на етикетите наличието на ГМО в продуктите си.

Инициативата за приемането на този закон, известна като Proposition 37, се превърна в масово гражданско движение и беше подкрепена от редица популярни личности, включително актьори, певци, спортисти и т.н.

Разбира се, срещу нея въстанаха големите американски корпорации, производители на семена и пестициди – Monsanto, DuPont и други, както и компании от ранга на PepsiCo, Nestlé, Coca-Cola и т.н. Всички те инвестираха милиони долари в кампании, насочени срещу новия закон, които обаче само генерираха обратен ефект.

Големият им страх е, че ако проектът влезе в сила в Калифорния, вероятно скоро ще бъде приет на общонационално ниво. А пазарът се определя от търсенето на потребителите, което означава, че има огромна вероятност те да започнат да избягват продукти с ГМО. И това е голям проблем.

Редица анализатори отбелязват и факта, че приемането на подобен закон твърде вероятно би имал интернационално значение и би послужил за пример в редица по-малки и бедни страни, където големите корпорации имат силно влияние. С други думи, той може да послужи за бавна, но сигурна промяна на статуквото в световен мащаб, а именно – равен достъп до информация за храната, която консумираме, а и не само за нея.

Както вече може би сте забелязали, ние сме някъде по средата – убедени сме, че има генно модифицирани организми, които могат да бъдат полезни, но и такива, които могат да нанесат необратими щети на природата и човека. Едно е сигурно – имаме право на избор и лична преценка и държим на това.

Явно в Калифорния също смятат така – предварителни проучвания на общественото мнение показват, че гласовете са 4:1 в полза на Proposition 37. Ние им стискаме палци! И ви съветваме да изгледате следващото кратко видео, част от кампанията за популяризирането на новия закон, което забавно показва, че с нищо, включително с ГМО, не е добре да се злоупотребява 😉