Как да си приготвим салата?

2
Добави коментар

Основни правила при приготвянето на салата:

Продуктите трябва предварително да са охладени до 8-10°С. Ако салатата се приготви от топли или от смесени (топли и охладени) съставки, вкусът й бързо ще се развали.Варените зеленчуци могат да се подготвят – сварят или нарежат, няколко часа преди приготвянето на салатата и да се приберат в хладилника.Салатата от пресни зеленчуци се приготвя непосредствено преди сервирането.Подправянето със сол, мазнина, майонеза и сметана обикновено се прави непосредствено преди консумацията, в противен случай се влошават вкусът и външният вид на салатата.Приготвянето и сервирането трябва да стават в емайлирани, керамични или стъклени съдове. Металните окисляват зеленчуците, което е смърт за хранителните им съставки.Преди да започнете приготвянето на салатата, трябва много добре да измиете зеленчуците или плодовете, да ги почистите, отново да ги изплакнете и да ги нарежете.

Варенето на продуктите за салата

В колкото по-малко вода се варят зеленчуците, толкова повече хранителни вещества се запазват в тях. Ако сложите зеленчуците в съд без капак, на 1 кг трябва да сипете 3-4 л вода. При варене под капак зеленчуците трябва да бъдат покрити от водата. Всички зеленчуци трябва да се варят в леко подсолена вода, с изключение на цвеклото и на зеления грах, защото ще добият неприятен вкус.

Как да приготвим марината за салата?

Само с нея салатата става пикантна, но при приготвянето й е добре да се имат предвид някои правила.

За да няма вкус на мазнина, трябва да се използва растителна мазнина с неутрален вкус.

За предпочитане е да се използва плодов или винен оцет с по-фин вкус или пък лимонов сок.
Не бива да смесвате повече от 3 основни билки или подправки.
Солта изтегля водата от месото и рибата, затова маринатите за салати с месо или риби не се солят.
Разбърквайте салатите добре, а подправките разбивайте с миксер или пасатор.

Коя подправка, с кой продукт си подхожда?

Анасон за моркови и червено цвекло. Босилекът придава пикантен вкус на всички сурови салати, стига да се използва пестеливо. В изсушено състояние по сила на подправяне е равен на черния пипер. Естрагон подходящ за салати от тикви, в комбинация от други растителни подправки, за извара и кисело мляко. Зелен лук за извара, кисело мляко, домати, гъби манатарки, културни печурки. Кимион за салата от моркови, червено цвекло, за извара и кисело мляко. Копър за всички зелени салати, аспержи, салати от краставици и карфиол, извара, кисело мляко. Кориандър за салата от целина, червено цвекло, аспержи, алабаш. Лук подобрява вкуса на всички пикантни салати от сурова храна, кисело мляко и извара. Магданоз за всички пикантни сурови салати, извара, кисело мляко и майонеза. Майоран за  салата от моркови, ябълки, краставици, червено цвекло и тиква. За суров сос от хрян, сметанов сос, сос от кисело мляко. Мащерка – пестеливо употребена към сос от спанак, извара или майонеза. Праз за   салати от зеле, картофи, спанак и червено цвекло. Чубрица  а салата от краставици, картофи. Целина за майонеза и лимонов сос. Чесън за главеста салата, извара и майонеза, смесен обилно с магданоз, който отслаб­ва миризмата му.

 

Пробвайте някоя от нашите 201 Рецепти за салати >>>