Хилари Клинтън фаворит за президентските избори през 2016 г.

3
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Изборите в САЩ през 2016 г. са след цели три години и половина, но това не пречи на социологическите институти да питат избирателите на кого симпатизират. Оказва се, че на първо място е Хилари Клинтън.

Клинтън води в ранните допитвания отчасти заради способността си да привлича независимите избиратели © БГНЕС

Бившият държавен секретар и първа дама на САЩ с лекота би победила тримата водещи потенциални кандидати на републиканците, сред които и губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи, установи допитване на университета Куинипиак. На второ място е Кристи с голяма преднина пред друг републиканец, Марко Рубио, сенатор от Флорида за първи мандат, и конгресмена Пол Раян, който участва на изборите през 2012 г. като кандидат за вицепрезидент с Мит Ромни.

„Бившият държавен секретар Хилари Клинтън ще започне президентската кампания за 2016 г. с огромни предимства“, заяви заместник директорът на социологическия институт Питър Браун. „Тя е най-известният кандидат и над 20-те години в светлината на прожекторите й позволява да създава много положителни впечатления у американския народ“, допълни той.

Клинтън побеждава Кристи с 45% на 37%, изпреварва Раян с 50% на 38% и сразява Рубио, смятан за изгряващата звезда на републиканците, с 50% на 34%. 

65-годишната Клинтън води в ранните допитвания отчасти заради способността си да привлича независимите избиратели. Тя е наравно с Кристи (36% на 36%) при независимите избиратели, а Байдън изостава с 44% на 32%, Куомо има най-лошия резултат при независимите, като губи от Кристи с 47% на 20%.

Изследването на Куинипиас е осъществено сред 1944 избиратели по стационарни и мобилни телефони и е със статистическа грешка от 2,2 процентни пункта.