Сенатор говори 12 ч. и 52 мин без прекъсване

3
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Снежната буря не връхлетя Вашингтон, както се очаквашe вчера, но друго събитие изненада Капитолия – реч от 12 часа и 52 минути на сенатора Ранд Пол, за да блокира утвърждаването на Джон Бренън за директор на ЦРУ.

Регламентът позволява на ораторите да говорят до пълно изтощение © БГНЕС

Републиканецът протестира заради липсата на прозрачност в администрацията на Барак Обама около тайната програма за насочени убийства с безпилотни самолети и евентуалното използване на такива самолети на американска територия. Сенатът му предостави най-ефективната платформа.

Регламентът позволява на ораторите да говорят до пълно изтощение, дори ако другите 99 сенатори искат да го прекъснат. В 11,47 ч вчера (16,47 ч по Гринуич) Ранд Пол съобщи: „Днес ставам, за да започна възражението си срещу номинацията на Джон Бренън за ЦРУ. Ще говоря, докато изчерпам всичките си сили“.

След това постави голяма папка на трибуната и зачете бележки, статии от сайтовете Wired.com и Post-It – дълъг поток от думи, прекъсван от импровизирани разсъждения и повторения. Вербалният маратон е част от фолклора на Сената. Рекордът принадлежи на Стром Търмънд, който защитаваше расовата сегрегация в продължение на 24 часа и 18 минути през 1957 г.

„Тук съм, за да привлека вниманието върху конституционен принцип, за да накарам администрацията да признае публично, че няма да убива американци, които не са бойци“, продължава Ранд Пол, чието словоизлияние се предава по телевизията и в Туитър. Той иска писмо от Барак Обама, потвърждаващо, че администрацията няма право да нарежда удар с безпилотен самолет на американска територия срещу американец „в кафене в Сан Франциско или в ресторант в Хюстън“, без процес.

В Туитър и интернет сенаторът се превръща в герой на консерваторите заради бунта си. Петнадесетина негови колеги се присъединяват към него в залата, за да му задават въпроси, но в действителност това е заобиколен начин да му дадат няколко минути отдих. Но Ранд Пол не си позволява да пие и няма право да сяда или да ходи до тоалетната, тъй като рискува да му отнемат думата.

В 0,39 ч (5,39 ч по Гринуич) пикочният му мехур все пак го принуждава да се откаже. „Открих, че има някои ограничения за възражението, с които ще трябва да се заема след няколко минути“, казва той. Следват аплодисменти. Ранд Пол изстреля дебата за безпилотните самолети на първите страници на вестниците.

На журналистите, които го очакват в опразнения Сенат, той казва, че Белият дом дори поел ангажимент да му отговори тази сутрин. След това признава: „Болят ме краката, болят ме стъпалата, всичко ме боли“. Колкото до Джон Бренън, утвърждаването му ще стане най-късно в събота, съобщиха демократите.