Орехова торта с крокан

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

1

На блатовете белтъците се разбиват на сняг. Прибавя се постепенно 300 гр. захар и продължава да се разбива, докато се сгъсти.

2

Прибавят се орехите. Всичко се разбърква добре и сместа се разделя на 4 части, които се изпичат поотделно в по-голяма тортена форма, на дъното на която е сложена хартия за печене, намазана с масло и посипана с брашно. 

3

Пекат се в умерена фурна.

4

На крема 200 гр. захар се сварява на гъст сироп с 1/2 кафена чашка вода и шоколада (или 5 с.л. какао), като се бърка непрекъснато, за да не стане на бучици. 

5

Докато сиропа е още топъл се прибавят жълтъците. Всичко се разбърква добре и се оставя да изстине. Разбива се маслото много добре и към него се прибавя по малко от изстиналата смес. Получава се пухкав крем.

6

На крокана останалата захар, смесена с 2 с.л. вода, се карамелизира и се изсипва в намазнена тавичка. След като изстине, кроканът се начуква на дребно.

7

Блатовете се слепват с крем, върху който се посипва по малко от крокана. Отгоре се намазва с крем и се украсява по желание – с кокосови стърготини, зелени или шоколадови пръчици.