Плодове и зеленчуци – важно е разнообразието!

2
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Ако магазинът до вас предлага ягоди или аспержи през февруари, можете да сте сигурни, че са дошли отдалече.

Не се подлъгвайте от „суперхрани“. Така наречените „суперхрани“ като лициевите пло­дове (goji) се радват на огромно медийно внимание в Европа, но не вярвайте на маркетинговите трикове. Няма правна дефиниция за „суперхрана“, така че това е термин, с който може да се злоупотребява.  Консумирайте лициеви плодове, ако харесвате вкуса им, но не очаквайте да променят живота ви и не мислете, че ще превърнат неправилния храните­лен режим в правилен. Честно казано, всички плодове и зеленчуци са „суперхрани“, защото осигуряват важни витамини, минерали и фитохимикали, които са полезни за здравето. Някои от тях като боровинките и броколите съдържат такива високи количе­ства от тези вещества, че е важно да включваме кол­кото се може повече от тях в менюто си. Това не означава, че трябва да спрете да консумирате по-популярните ябълки и банани. Когато става дума за плодове и зеленчуци, важно е разнообразието.

Не се оставяйте да ви залъгват, че нещо е „прясно”. Минала е поне седмица, откакто продуктите, които купувате, са били набрани, транспортирани, опаковани, доставени, разопаковани, изложени, аранжирани и пренаредени. Някои плодове и зеленчуци се берат, преди да са наистина узрели, за да не се развалят, докато стигнат до пазара. Други са третирани с газ, били са мити, нарязани и пакетирани. През цялото това време те губят от вкуса и от хранителните си качества. Ако на плодовете и зеленчуци­те се слагаха етикети със страна на про­изход, това щеше да подскаже колко време са прекарали в път,  макар че много са транспортирани по въздух, което е по-бързо.

Нека ви води здравият разум. Ако магазинът до вас предлага ягоди или аспержи през февруари, можете да сте сигурни, че са дошли отдалече. Преце­нявайте и по външния вид. Твърде лъскавите плодове и зеленчуци също може да са изгубили свежестта си. Някои продукти са полирани с восък, за да запазят здра­вия си вид, но той е само на повърх­ността.

 

Броколи срещу рака – възможно е!