Съвети при работа с барбекю

2
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Непременно обърнете внимание как да се справите с микроорганизмите.

Обръщайте шишчетата лесно

Дър­вените шишчета са по-лесни за упот­реба, ако първо се накиснат във вода. Но в колкото и вода да ги киснете, пак няма гаранция, че няма да се запалят. Металните шишчета са крачка напред, но е почти невъзможно да ги обърнете, тъй като с всяко завъртане и храната се завърта и се пече от същата страна. С плоските шишчета храната не се мести, но лукът, чушките и гъбите се разделят на две, когато се опитвате да ги нани­жете. Решението на всички тези проб­леми е да използвате кебап скарите, които можете да откриете в магазините за кухненски пособия. Тези уникални приспособления представляват продъл­говата кошничка, направена от метална решетка, с решетъчен капак и дълга дръжка. Съставките за шишчетата се подреждат в кошничката, капакът се затваря и приспособлението се слага на барбекюто.

Бактерии

Микроорганизмите, които причиняват хранителни натравяния, обичат печеното на барбекю месо, защото всяка храна, която не е напълно сготвена, създава условия за намножаването им. С малко повече грижи и вни­мание ще се справите с бактериите.

–      Важно е барбекюто да е силно загря­то, преди да започнете да готвите. Въг­лищата са готови, когато просто светят и са покрити с равен слой сива пепел — за това са необходими 30 минути.

–      Не оставяйте сурова храна на слън­це. Пренесете я от кухнята на барбекюто едва когато сте готови да започ­нете с печенето.

–      Уверете се, че напълно сте размра­зили храната, която ще готвите, преди да я сложите на барбекюто.

–       Никога не при­бързвайте. Уверете се, че рибата и ме­сото, особено пилешкото, са изцяло опечени. Избягвайте да ги слагате на най-горещото място на барбекюто, къ­дето те просто ще изгорят отвън и ще останат сурови отвътре. За да проверите дали пилето е достатъчно опечено, про­бодете в най-дебелата част с шишче – отделеният сок на месото трябва да е чист, без следа от кръв.

–      Дръжте суровото месо отделно от опеченото. Използвайте различни при­бори. Не пазете остатъци от марината, ако в нея е киснало сурово месо. Измийте добре съдовете, преди да ги използвате отново.