Страшна експлозия в тексаски завод уби десетки и рани стотици

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Силна експлозия в завод за торове в в околностите на тексаския град Уест уби между 60 и 70 души и рани стотици, предаде „Фокус“, позовавайки се на АФП.

Данните са на директора на Бърза помощ в град Уест Джордж Смит. Те още не са официално потвърдени. „Това е много груба цифра, информацията е от пожарникарите, още не знаем със сигурност“, каза той. Сред загиналите вероятно има и пожарникари. 

Департаментът за обществена сигурност в щата Тексас потвърди, че при взрива в завода за производство на торове са ранени над 100 души, предаде РИА Новости.

„Има потвърдени жертви и огромен брой пострадали, повече от сто към момента”, заяви пред репортери представител на департамента.

Той нито потвърди, нито опроверга съобщенията за между 50 и 70 загинали. По неговите думи, разрушени са между 50 и 75 жилищни сгради, както и жилищен комплекс с 50 апартамента. Разрушенията в града са масивни, отбеляза представителят на ведомството.

Жителите на близките райони се евакуират заради изтичане на амоняк от завода. Един от резервоарите с амоняк гори. Унищожени са много сгради, между които и старчески дом, който е рухнал върху намиращите се вътре хора. При експлозията е бил регистриран тремор на земята от 2,1 по Рихтер. Грохотът от експлозията е чут на поне 90 км. от мястото. 

„Сякаш избухна атомна бомба“, разказва кметът на Уест Томи Мъска. „Огромен гъбовиден облак. Много хора бяха ранени. Много хора няма да са с нас утре.“ 

Губернаторът на американския щат Тексас Рик Пери разпореди да се мобилизират всички ресурси на щата за оказване на съдействие на местните власти в ликвидирането на последствията от взрива в завод за тор, предаде РИА Новости.

„Следим развитието на събитията и събираме информация, която продължава да постъпва. Мобилизираме всички ресурси на щата за оказване на помощ на местните власти”, гласи изявлението на губернатора. 

Още не е ясно какви са причините за нещастието, което идва само два дни след терористичната атака на Бостънския маратон. Местният член на Камарата на представителите на САЩ Бил Флорес обаче заяви, че не се допуска връзка между двете трагедии и едва ли експлозията е причинена нарочно. 

Експлозията се случва два дни преди 20-ата годишнина от големия пожар в близкия град Уако, в която загива лидера на сектата Клонка Давидова Дейвид Кореш и 82 негови последователи, както и четирима агенти на ФБР. Пожарът слага край на продължителна обсада на сектантите от страна на ФБР, пише „Гардиън“.