3 стратегии как да боравите с парите, докато сте в чужбина

5
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

1.      Предупредете предварително бан­ката

Много банки все още не са приели по-сигурните чипови и ПИН системи, а картовите измами са голям риск. Затова информирайте банката си горе-долу ко­га и къде смятате да пътувате, в проти­вен случай, ако компютърът им регист­рира нетипична транзакция в чужбина, може да замразят сметката ви точно ко­гато уреждате хотелската си сметка.

2.      Пари за пътуването

Да вземете го­ляма сума чужда валута за ваканцията си носи голям риск от кражба, а курсо­вете и комисионите на обменните бюра може да направят сделката неизгодна. Затова ограничете чуждата си валута до сума, която наистина ще ви трябва не­посредствено след като пристигнете. Пътническите чекове са по-безопасни от парите в брой, но може да струват по-скъпо.

Използването на дебитна или кре­дитна карта в чужбина предлага най- добра стойност, защото обменните нива на картите се базират на нивата „на ед­ро“ на MasterCard и Visa. Имайте пред­вид, че някои банки вземат фиксирана такса всеки път когато използвате де­битната си карта навън, при теглене в брой от банкомат също може да ви удържат допълнителна такса, а ако из­ползвате кредитна карта и не изплатите дължимото изцяло, след като се завър­нете, лихвата по плащанията ще е по- голяма от разходите по плащанията в брой и с пътнически чекове. Изберете внимателно кои карти да използвате и похарчете спестените пари за допълни­телно ястие в прекрасния ресторант, който сте си набелязали.

 3.      Плащайте в местна валута

Много магазини в известни туристически дестинации ще ви таксуват в евро или до­лари вместо в местна валута. Не им го позволявайте. Уловката при това „удоб­ство“ е, че те ще ви обменят парите по по-неизгоден курс, отколкото е в обмен­ното бюро.