За първи път жена е най-високоплатеният шеф във Великобритания

5
Добави коментар
Profit.bg
Profit.bg

За първи път жена е най-високоплатеният шеф във Великобритания

10 юни 2013 | 13:34

2032

Главният изпълнителен директор на Burberry Анджела Арендс вече е най-високоплатеният главен изпълнителен директор във Великобритания според проучване на Manifest и MM&K, цитирано от Guardian.

Годишното заплащане на Арендс възлиза на 16.9 млн. паунда, което е с 5 млн. паунда повече от заплатата на втория най-високоплатен ръководител на компания във Великобритания.

Постижението на Арендс, която е американка, бележи значителна стъпка в полза на представителките на нежния пол на високи длъжности от двете страни на Атлантическия океан. Жените, както в САЩ, така и във Великобритания, обаче все още са изправени пред много предизвикателства, за да достигнат до позицията на Арендс.

Във Великобритания тя е една от едва трите жени, които управляват водещите компании. В САЩ жените съставляват едва 4% от главните изпълнителни директори на компаниите от индекса S&P 500.

Въпреки положението си на една от малкото жени на върха на корпоративната стълбица, Арендс е против евентуални промени, които биха помогнали на други жени във Великобритания да стигнат нейното ниво. През миналата година тя заяви, че не подкрепя въвеждането на квоти за наличието на определен брой жени в бордовете на директорите на компаниите, според Telegraph.

“Просто назначавайте най-добрият човек за тази работа. Тук не става въпрос за пола, а за опита, лидерските умения и визията. Мъж би могъл да върши тази работа”, казва тя.

Това може и да е истина, но често мъжете получават много по-голямо заплащане. Годишното възнаграждение на Арендс, което възлиза на около 26.2 млн. долара, бледнее в сравнение с това на някои от американските ѝ колеги. Главният изпълнителен директор на Oracle Лари Елисън например е заработил 96 млн. долара през миналата година според CNNMoney.

Разбира се, равноправието на работното място не е проблем само на жените на върха, тъй като разликата в заплащането с това на мъжете съществува и при обикновените служителки.

Служителките в САЩ получавали около 80% от заплащането на колегите си от мъжки пол през миналата година, като разликата в заплащането на двата пола се увеличава. Във Великобритания тази разлика е около 19.7% в полза на мъжете през миналата година.

Етикети:

burberry,
анджела арендтс,
най-високо платен,
лари елисън

харесват тази статия

не харесват