Не белете младите картофи преди готвене

3
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

С началото на лятото се появява един от любимите ни зеленчуци на пазара – пресните картофи. Освен че са много вкусни, те са и изключително полезни, а обработката им е бърза и лесна. И най-важното е, че не е нужно да ги белите при готвене. Дори напротив.

Навярно всеки от вас е чувал, че картофените люспи са полезни. Малцина обаче знаят защо и кои точно. Обвивката на истинските пресни картофи, съдържа истински хранителни вещества.

Люспите на един средно голям картоф предоставят половината от препоръчителните дневни дози от разтворими фибри, калий, желязо, фосфор, цинк и витамин С. Затова се препоръчва да се пекат, варят и пюрират необелени.

Специалисти кулинари препоръчват, когато се пекат или варят пресни картофи, да не се белят. Кората на пресните картофи е много тънка и деликатна. Поради това, за подготовката им е достатъчно само да ги измиете старателно.

Млади пържени картофи с подправки

Необходими продукти:

500 г картофи, 1/2 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1/2 ч.л. куркума /по желание/, щипка индийско орехче, 2-3 скилидки чесън или на прах, копър, пера от пресен чесън или подправки на вкус, сол, растителна мазнина.

Начин на приготвяне:

Картофите се почистват и измиват. В дълбок съд се загрява мазнината, след което в нея се поставят подсушените картофи.

Ако са големи, се разделят на две. От време на време се разбъркват, като през останалото се пържат на среден котлон с капак върху съда.

Когато се позачервят, добавяме брашното, куркумата, индийското орехче и червения пипер. Пържи се до готовност. Накрая се добавят зелените подправки и чесънът. По желание може да се сервират с оцет или кисело мляко. Идеална лятна манджа.

Имайте предвид обаче, че правилото да не се белят картофите важи само за младите. При старите картофи именно в кората с течение на времето се натрупва съдържание на соланин – един гликоалкалоид.

В повишени количества той поразява слизестата ципа на храносмилателния канал. За да не допуснем това, задължително трябва да белим старите картофи преди консумация.

Интересно приложение намират вече обелените кори от картофи. За да потъмните побелите си коси, сварете за половин час във вода обелки от картоф.

След охлаждане изплакнете косата си с отварата. При редовно изпълнение на тази процедура белите коси постепенно ще потъмнеят, като най-подходящи са именно обелките от пресни картофи, но и от стари вършат идеална работа.