Ваня Соколова вече e помощник-треньор в „Казанлък волей“

2
Добави коментар
aspektiinfo
aspektiinfo

Новият наставник на „Казанлък волей“ Петър Дочев взе за свой пръв помощник-треньор известната българска волейболистка Ваня Соколова. 35-годишната бившата капитанка на националния отбор на България се завърна наскоро в родината и се е съгласила да бъде дясна ръка на Дочев в тима на „розите“.

Ваня доскоро работеше като треньорка в Италия на подрастващи и бе едновременно с това професионален състезател в елитния кипърски тим „Аполон“ от Лимасол, където треньор е българинът Димитър Лечев.

С привличането на Соколова в Казанлък се надяват освен да помага на Дочев, тя да следи изкъсо и да развива качествата на талантите от местната волейболна школа.

Известната ни волейболиска и националка от близкото минало доскоро работеше с успех с 10-12 и 12-15-годишни момичета в Италия, за сицилианския волейболен клуб „Рибера“ (Сицилия). Тя бе там треньор и на двете възрасти и постигна много добри резултати. Преди това Ваня бе реализатор № 1 на италианската Серия А2, когато играеше с екипа за елитния „Еуропея 92“ (Изерния) и отново консултираше в девическата школа на този клуб.

Ангажиментите на Соколова на Апенините напоследък обаче й отнемаха само 7-8 месеца, а в останалото време българката играеше в първенството на Кипър за тима от Лимасол.

„Винаги съм искала след края на кариерата си да започна работа с подрастващи, но мислех да поиграя поне още 1-2 години. Ситуацията в Италия обаче ме постави в такова положение, че приех, без да се замислям“, споделя Соколова.

По време на престоя си на Ботуша тя записва 6 сезона като играч на различни клубове, изкарва успешно треньорски курсове, като получава лиценз  за всички волейболни лиги, без елитните Серия „А“ и Серия „Б“, където се изисква отделен сертификат за най-високо ниво.

Женският тим на „Казанлък волей“ вече започна предсезонната си лятна подготовка. От миналогодишния състав в отбора засега остават Виолина Николова, либерото Кристин Колчакова, Елица Баракова, Ася Динова и девическата националка Йоана Николова. Тези дни към отбора се очаква да се присъедини и миналогодишната титулярна разпределителка Кристина Гунчева, която бе приета за редовна студентка в Пловдивския университет. В тима се завръща и друга разпределителка – Мария Георгиева, която през миналия сезон вдигаше за плевенския „Спартак“. 24-годишната казанлъчанка е предпочела да се прибере в родния си тим и е отказала всякакви други оферти.

Миналогодишната титулярка Кристина Тотева, която имаше вариант да се завърне във Франция и отново да облече екипа на „Безие“, също сигурно остава в Казанлък. Тя в момента има изпити и е помолила ръководство малко да закъснее. Очаква се Тотева да започне лятна подготовка с тима в най-скоро време заедно с още 3-4 нови класни попълнения.