Карнавалът Нотинг Хил в Лондон

88
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

  Известният лондонски квартал Нотинг Хил живее в трескава подготовка от месеци, защото само след седмица ще бъде отново домакин на световно известния карнавал носещ неговото име. Фиестата тази година ще се проведе от 25 – 26 август.

Широко известен с историческата си архитектура, модерни магазини и фешън ресторанти, днес е трудно да повярваме, че  Нотинг Хил някога е бил известен като квартала на прасенцата, поради големия брой свинеферми в района.  Въпреки това в средата на 1800-та година започва неговото бавното преобразуване в жилищен квартал на разрастващия се Лондон. Скоро се превръща в дом на множество карибски имигранти, чиято богата култура подпомага развитието на Нотинг Хил. В средата на 20-ти век районът не бил особено привлекателен, заради високата престъпност и лошите условия за живот на неговите обитатели. През следващите десетилетия неговата площ се увеличава и той се превръща в шикозна и луксозна жилищна дестинация.

Самият карнавалНотинг Хил датира от 1959 година, когато Клаудия Джоунс, организира празненство на закрито, явяващо се положителен противовес на безредиците, с надежда да насърчи духа на общността. Събитието достига целта си и дава началото на традиция, която се отбелязва всяка година и отразява карибската култура, изкуство и особености, които са основа на историята на квартала.

Днес фестивалът се провежда по време на официалните празници през августи се счита за неофициален край на лятото. Той също е последната голяма почивка преди Коледа. Пищни костюми, световно известни музикални изпълнения, многобройни парадни тълпи и танци са нещата, на които са свидетели повече от 2 милиона души, любопитни да видят най-голямото събитие на квартала. Има и множество сергии, магазини и игри, които гарантират на малки и големи добро настроение и дълго забавление.

През последните 60 години фестивалът Нотинг Хил се е превърнал в неразделна част от мултикултурната идентичност на Лондон и е един от най-големите и най-колоритните фестивали, които градът може да предложи. Ако никога не сте били там, сега е най-подходящият момент да се потопите в изобилието от забавления, на фона на ритмична музика и пищни танци.

 Автор: Антоанета Стайкова – Agoda.bg