Терапия с… делфини

25
Добави коментар
Bramble
Bramble

Напоследък все повече се развиват нетрадиционните разклонения на медицината. Едно от тях е зоотерапията. Доказано е, че общуването с животни, не само домашни, подпомага лечението на различни заболявания.

Но едни от най-поразителните резултати се наблюдават при общуването на човека с делфините.

За пионер в делфинотерапията се смята доктор Дейвид Натансън, който започва да се занимава с това през 1978 г. в аквариума във Флорида. Той забелязал, че деца с отклонения в развитието получават подобряване и се научават по-бързо на различни навици, след като са общували с делфините. Някои деца, болни от синдрома на Даун, които не са говорили до онзи момент, започнали да произнасят думички и скоро комуникацията с тях била съвсем улеснена. Обучението им се извършвало четири пъти по-бързо, ако наградата за усилията им е среща с делфини.

Днес в много страни се практикува делфинотерапия, включително и в Русия и Турция.

Общуването с тези уникални животни се извършва както в басейни, така и в специално преградени участъци в морето. Има и две страни в света, Мексико и Израел, където делфините живеят на свобода и при желание могат да избегнат контакт с хората, но те винаги се връщат на съответното място, за да дадат своята помощ. Всъщност делфините не могат да бъдат заставени да направят нещо против волята си, тези дружелюбни създания сякаш осъзнават, че хората имат нужда от тях и доброволно предлагат помощта си. А може би наистина осъзнават и усещат нещата, но ние хората не сме способни да го проумеем.

Какво лекуват делфините

Делфинотерапията не може да бъде основно средство за лечение на сериозни психически разстройства. Но като допълнителен метод е чудесен начин, който дава много добри резултати и подпомага основното лечение. Делфинотерапията се използва при синдром на Даун, при детски аутизъм, при поражения на главния и гръбначния мозък, депресия, синдром на хроничната умора, мускулна астения, нервна анорексия и пост травматичен синдром. Много добре се повлияват и пациентите, които страдат от неврози.
При всички случаи тази терапия не вреди, напротив децата стават по-общителни, отворени, разговорливи, емоциите им се провокират, намалява тревожността, страховете, някои дори изчезват така. Постепенно те започват по-добре да възприемат обкръжаващата ги среда, започват да различават различни чувства и емоционални нюанси. Подобрява се координацията, ориентацията в пространството и концентрацията на вниманието, зрителната координация и моториката.
А понякога делфинотерапията отключва и творчески способности.
Често животните превръщат агресивните и неконтактни деца в мили и общителни същества. И така тези, от които са вдигнали ръце много доктори, намират утеха при делфините.

Как се провеждат занятията

По начало протичането на терапията се определя след щателен преглед на детето и се съобразява с неговото състояние и възраст, със специфичните му страхове и желания.
В началото детето се запознава с делфините. То стои на малко мостче или на ръба на басейна, а делфините обикалят близо до него и при желание детето може да ги погали. Първата задача е да се преодолеят страховете на детето, то може да се уплаши от животните или от водата. Едва след като свикне с обстановката и делфините, може да се пристъпи към следващия етап, когато малкия пациент си играе с делфините посредством топка. След това се набляга на физическия контакт, детето може да гледа играта им, да ги докосва и гали, да им говори или да слуша прекрасните песни на тези чудни бозайници. Постепенно, след като детето се отпусне, то може да бъде пуснато във водата, да поплува с тях или просто да се носи над водата с помощта на пояс. Важното е да е сред делфините, да ги докосва и да ги усеща до себе си. Докосването до тях прави чудеса.

Според треньорите им, делфините усещат състоянието на децата и коригират поведението си според него.

Например с деца, които нямат сили, животните не играят буйно, а само нежно го побутват и докосват с муцуната си. Ако пък то е буйно и посяга да ги удря, те не му отвръщат, а просто отплават.

По време на терапията задължително присъства техният треньор, делфинотерапевт (който е лекар или психолог) и някой от родителите на детето. Присъствието на поне един от двамата е задължително, защото често децата с психични проблеми имат нарушен контакт с външния свят. Точно родителят ще му помогне малкото да се адаптира по-бързо и да се отпусне в чуждата среда. А понякога терапията е нужна и на родителите, върху които също се пада голямо психическо натоварване.
Съвместната работа с психолога и делфините може да помогне на родителите да осъзнаят много нови възможности за комуникация със собствените им деца. Често присъствието на делфините подобрява взаимоотношенията родители-деца, появяват се нови чувства и емоции с положителен заряд.
Делфините ни подсказват, че всяко дете, независимо от състоянието му, е уникална ценност, крехко създание, което има нужда от любов. Те ни показват как може да се обича едно болно дете, нещо на което са неспособни много хора.