Писмо от данъчните прекъсва 5-годишната давност

20
Добави коментар
POOHY
POOHY

Покана от НАП за доброволно плащане на просрочените данъци и осигуровки прекъсва 5-годишната давност за отписване и борчовете стават изискуеми. Това важи дори в някои случаи, в които лицето не е получило писмото. 

Тогава неговите стари дългове няма да бъдат зачеркнати от данъчните, стана ясно вчера от думите на Росен Иванов, шеф на дирекция „Данъчно-осигурителна методология“ в НАП.

„Ако не получите писмото, има спорна съдебна практика, но мисля, че

преобладаващото е изпращането

а не непременно получаването му“, коментира той. Иванов припомни, че по закон се изисква активно действие на кредитора и изпращането на поканата се счита за такова. „Така той е показал своята активност и желание да си търси дължимото“, коментира експертът.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров обясни още, че хората трябва да проверят в офисите на ведомството дали имат дългове с изтекла погасителна давност.

Хората, притежаващи персонален идентификационен код (ПИК), могат да проверят това и по електронен път. Ако имат такива стари борчове, хората трябва да подадат възражение за отписването им в НАП. Това може да се прави до края на годината.

След 1 януари 2015 г. задълженията ще бъдат

присъединени към единната сметка и ще станат изискуеми. Хората трябва да имат предвид, че изтеклите по давност дългове не могат да бъдат отписани служебно.

Експертите от НАП припомнят още, че 5-годишната погасителна давност на публичните задължения може да се прекъсне при няколко обстоятелства. Например с предприемане на действия за принудително събиране, ревизия и др. Така започва да тече нов давностен срок. 

„В повечето случаи, в които НАП е направила усилия за събиране на един неплатен дълг, често се оказва, че погасителната давност се доближава до абсолютната, която е 10 години“, коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Той обясни още, че за просрочените данъци и осигуровки давността се брои от 1 януари на годината, следваща тази, в която е трябвало да се плати. Така ако са изтекли 5 години, лицето може да подаде възражение в НАП за зачеркване на старите борчове. Срокът за това е до края на 2014 г.