Адресът и банковата сметка са задължителни за кандидат-гурбетчиите

20
Добави коментар
DANGERZONE
DANGERZONE

Отпадането на ограниченията за работа в последните осем страни от ЕС за българи и румънци съвсем не означава край на трудностите. От 1 януари 2014 г. гражданите на България и Румъния получиха статут за свободно движение и пребиваване като останалите граждани на ЕС, но това право не е безусловно. Желаещият да работи в чужбина, независимо от националността му, не трябва да е в тежест за социалната система на страната. Той трябва да работи или да има достатъчно средства, за да не разчита на социални помощи, пише „Стандарт“.

Пригответе поне 5 бона, ако искате да си търсите работа в чужбина. Кандидат-гурбетчиите трябва да са наясно, че установяването в нова държава е свързано с много разходи и с преодоляване на редица бюрократични пречки. Проверка на „Стандарт“ показа, че само за старта зад граница са нужни поне 2500 евро, като в сметката не влизат самолетният или автобусният билет. Парите са за наемане на квартира, карта за градски транспорт и храна през първите дни. Често се случва в началото на новия живот да влезете в порочен кръг, излизането от който е свързано с много нерви и неприятности, твърдят препатили. За да търсиш работа, са нужни адрес, банкова сметка и национален осигурителен номер. „За да си отвориш банкова сметка, ти искат пари. Наемодателите пък искат да са сигурни, че имаш работа. Нещата са навързани и без едното не можеш да имаш другото“, казва Христо Николов, който живее във Великобритания от 6 години. Цената на квартирите в Лондон тръгват от 800 паунда, като се плаща и депозит в същия размер.

Подобна е и ситуацията във Франция, където намирането на квартира не е шега работа. „За наемането на апартамент е нужен гарант, който трябва да представи пред наемодателя всякаква информация за себе си. Гарантът трябва да покаже и данъчната си декларация, а доходите му трябва да бъдат 3 пъти над наема на апартамента“, уверява Валентин Пасков, който живее от 5 години в Париж. Във френската столица наемите тръгват от 500 евро, като в другите градове излиза по-евтино. В Австрия квартирата и договорът за работа не са обвързани, но за сметка на това нашенецът трябва да има възможност да плати четири наема накуп. Едностайните апартаменти тръгват от 300 евро, като апартаментите се дават необзаведени. В Австрия е необходимо изваждането на куп разрешителни включително и удостоверение, че си европейски гражданин, за което също се плаща. Нужен е също документ от кметството, както и здравноосигурителен номер, който се изисква навсякъде.

Сметка в австрийска банка е задължителна, но за нейното отваряне е необходим адрес и името на фирмата, в която работиш. В Германия също се започва с адресна регистрация. Плащат се три наема предварително. В Холандия най-изгодните са общинските жилища, но за тях се кандидатства, а това отнема време. Иначе наемите тръгват от 600 евро, като се плаща и един наем като депозит, който не се връща при нанесени щети. В Люксембург наемите тръгват от 1000 евро. В Белгия апартамент може да се намери и за 500 евро. /БЛИЦ