Комплексна рехабилитация за здраве

26
Добави коментар
korga
korga

Комплексна рехабилитация за здраве

От древни времена хората използват терапия с ръце за решаване на различни проблеми, свързани с костите, ставите, гръбначния стълб и цялостно въздействие върху тялото. Тя съчетава най – ефективните и мощни, но и най-успокояващите и меки техники в един завършен терапевтичен процес.

Специалистите по комплексна мануална терапия съчетават в един терапевтичен букет техники от Изтока и Запада, от стари и нови времена, за да постигнат оптимален ефект. По време на лечението се взема решение кой точно от методите да се използва, за постигане на оптимален резултат.

Целта на комплексната терапия е да се възвърне хармонията между тяло, психика, душа и дух, от която зависи щастието до голяма степен. Индивидуалният подход гарантира, че конкретните проблеми не само ще се диагностицират, но и ще се работи за тяхното отстраняване. Засега специалистите, които практикуват този вид лечение са изключително малко. Това е така поради факта, че за да се напаснат толкова много техники, от които да се извади тяхната есенция, за да се прилагат със строго индивидуален подход, са нужни много знания и опит в различни области – китайска медицина, кинезитерапия, анатомия, енергийни терапии, йога и др.

Хората често не обръщат внимание на така наречените „дребни“ проблеми – схващания на врата, болки в кръста и гърба. Те се появяват, но докато решим да потърсим лекарска помощ – изчезват. Затова такива състояния, които са предизвикали микротравми остават нелекувани, а с годините се задълбочават. Тялото се дебалансира, вече не е така симетрично, а наруши ли се веднъж симетрията, проблемите започват да се сипят като дъжд.

Няма човек, който да не е изпитвал подобни страдания, дори и кратковременни. Но колко са тези, които отиват при специалист и се грижат превантивно за своето здраве? За щастие все повече стават хората, които знаят, че храната и правилният начин на живот, умерените физически упражнения и правилното телодържане могат да ни дарят с дълъг и най-вече щастлив, лишен от болка и страдание живот.

Комплексната мануална терапия освен лечение на проблеми, свързани с механиката на тялото при деца и възрастни, предоставя и прочистване на старата и застояла енергия с нова. Много хора, преминали през нейния терапевтичен ефект, споделят, че се чувстват възродени и пречистени.

Подходяща е за хора, подложени на постоянен стрес, които непрекъснато седят или са лишени от простор, чист въздух и естествена светлина. Много добри резултати се постигат и при такива, които използват във всекидневието си стандартни и еднотипни движения. Поддържането на тялото в кондиция е гаранция за оптимално здраве и добро настроение.

Пълната процедура комплексна рехабилитация включва:

Кинезитерапия. Оказва неповторимо влияние върху мускулите и ставите, позволявайки възвръщането на пълната амплитуда на движение. Характерно е, че пациентът не изпитва никаква болка, а най – ценното е, че се открива и отстранява истинската причина, а не само сипмтомите. Спомага за възвръщане на равновесието и ви прави пъргави, издръжливи и гъвкави. Изследват се двигателните навици, позата, силата на мускулите, подвижността на гръбнака. Правят се препоръки за тяхното овладяване и се показват упражнения за поддържане на правилна стойка и кондиция.

Терапия с ръцете. Алтернативен метод за лечение на гръбначния стълб и ставите, за поддържане на добро здраве. Терапевтът лекува с наместване и притискане на гръбнака и крайниците. Също така се прилага върху всички мускулни групи на тялото, които по някаква причина са със слаб приток на кръв и лимфа. Могат да бъдат освободени и прищипани нерви.

Китайски успокояващ масаж. Традиционната китайска медицина отдавна е призната от световните светила като сигурно средство за лечение на цял куп заболявания. На практика това е процедура на релаксиращ масаж, при който чрез чрез акупресура се намалява напрежението в енергийните точки. Оказва неоценим ефект при стрес, преумора, високо кръвно налягане, мигрена, проблеми в гръбначния стълб и др.

Рейки. Енергията стимулира духа и тялото ни, в посока баланс и хармония. А когато сме щастливи, спокойни, здрави, обичаме и се развиваме. Всяко състояние на дисбаланс означава, че сме пристъпваме в опасни води и някъде има недостиг на енергия. Чрез използване на аюрведични методи се прочистват енергийните канали и центрове, зареждат се с чиста енергия.

Рефлексотерапия. Ефект се постига чрез третиране на определени зони на повърхността на тялото, като се постига въздействие върху различни вътрешни органи и структури, които обикновено са далеч от третираното място. Подготвя тъканите в отделните зони да се отпуснат и да поемат по-добре въздействието за възвръщане на нервно-мускулната проводимост.

Боуен. Лечението с множество леки движения, приложени на точно определени точки върху тялото с големи паузи или почивки между всяка от сериите. Има изключително силен и релаксиращ ефект върху цялото тяло и душата.

Ерготерапия. Това е завършващият етап от рехабилитацията. Открива грешните биомеханични движения в ежедневието и цели възвръщане на равновесието. Преодолява натрупания в организма дефицит, като се постига придвижване в посока на хармонизиране.

Ако е необходимо могат да бъдат включени и други техники за рехабилитация – юмейхо, шиацу, мекотъканна мобилизация по системата на Терие и други.