Първата пресконференция на Йелън се отрази негативно на пазарите‏

17
Добави коментар
Vel4eva
Vel4eva

Американските акции отбелязаха спад в сряда, след като председателят на Фед Джанет Йелън каза, че увеличението на лихвите може да сe осъществи едва, когато от Фед приключат програмата за изкупуване на облигации.
На настоящата среща от Фед решиха да съкратят изкупуването на облигации с още 10 млрд долара този месец и така промениха начина, по който нивото на безработицата и инфлацията ще окажат влияние при определянето на краткосрочните лихвени проценти. Йелън отговори и на въпроси от пресата веднага след срещата, по време на първата си пресконференция, като председател на Фед и наследник на Бен Бернанке.
Нивата на акциите бяха неутрални до изявлението на Фед, но в последствие отстъпиха. Сериозният спад, обаче, при който индексът DJIA се раздели с над 200 пункта, настъпи в момента, в който репортер попита Йелън колко дълго от Фед ще отлагат увеличаването на лихвите, след прекратяване програмата по изкупуване на активи, известна още като „програмата за количествено улеснение“.
Отговорът на Йелън бе в стила на Фед „вероятно това ще се случи в период от около шест месеца“. Съкращенията на програмата за изкупуване на активи се предвижда да приключат в края на октомври или ноември, което означава, че евентуалното първо увеличение на лихвите ще бъде около април–май 2015 г.
Европейските акции приключиха деня на малко по-ниски позиции в сряда, като най-големи загуби понесоха минния и банковия сектор, след като голяма част от акциите загубиха стойност, благодарение на предварителните коментари във връзка със срещата на Федералния резерв на Сащ.
Изявлението на Фед, което бе осъществено след като европейските пазари бяха вече затворили, успя да предизвика вълна от „твърде променливи нива на търговия“, каза said Sam Fox, който е част от финансовия отдел в Spreadex.
Инвеститорите още обърнаха внимание на данните за заетостта в Обединеното кралство, които разкриха спад в молбите за помощи за безработни през февруари и ниво на безработица, което остава стабилно – 7,2%. Осен това от Централната банка (Bank of England) обявиха, че след анонимно гласуване е решено паричната политика да не бъде променяна за сега.
 
Отдел Международни финансови пазариИП Евро-Финанс АД
 
*Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа.