10 любими песни на Savage Garden или… анатомия на самотата

4
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Някои казват, че е толкова наситена, че можеш с нож да я режеш. Ние ще подходим със скалпел. Самотата в големи количества може да добие чисто физически измерения, толкова, че да ти стане съквартирант. Може да те дразни, да не те оставя да спиш, да ти пречи да пишеш. Преди да си се усетил, тя може да се настани у вас без куфари, без дори четка за зъби. Всъщност ще познаеш, че е дошла, ако четката за зъби в банята е само една. Самотата ще те накара да се страхуваш от тъмното. Ще те плаши, ще диша тежко зад гърба ти. Много е долна! И съжителството е трудно. Като начало 2/3 от иначе голямата ти спалня стават нейни. Ти ще спиш в ъгъла и ще се надяваш да се появи човекът, който да я изгони оттам.

Противно на битуващите в обществото и в някои елитни квартални кръчми твърдения, че животът е кратък, в съжителството със Самотата минутите се нижат като часове, а часовете като дни. За някои Тя не е лош съквартирант. Не яде много, не вдига шум и мирише добре. Тези хора вече са свикнали да я имат до себе си. „К‘во правиш? … Ми, ей на, къркам си със Самотата“. Ако започнат да й сипват в отделна чаша, тези хора вече са изгубени. Самотата е измамница и е красива. Когато те оплете в мрежите си, трудно ще се измъкнеш. За фон на вечерта със Самотата можеш да запалиш свещ и да пуснеш най-тъжната балада на Savage Garden. И пак да се усмихваш със стъкления поглед на човек, влюбен в празното пространство зад втората чаша.

1. Savage Garden – Two Beds & A Coffee Machine

Как изглежда Самотата? Обикновено има очите на първата ти любов, ръцете на момичето, което те галеше на онази гара, гърдите на онази, която така и не заговори и устните на тази, заради която си самотен. Е, хубавичка е, не можеш да отречеш. И, откакто се е нанесла у вас, нищо друго не те интересува. Почти не си забелязал как си останал само с голямата спалня, в чието ъгълче спиш, и кафе машината. Защо ти е друго, като имаш нея? Самотата те обича, както никоя друга не може.

2. Savage Garden – The Lover After Me

Кой те запозна с нея? Да му строшиш ръчичките… Или да го почерпиш? Обикновено последната любов е виновна. Тя те праща в ръцете на следващата любов. В твоя случай в Нейните ръце. Запознаваме се със Самотата обикновено една година преди да приключи последната любов. В началото ставате просто приятели. После започваш все по-често да имаш нужда от нея, за да избягаш от връзката си. Да си поседиш сам, става по-приятно. Да спиш в другата стая, ти дава часове насаме със Самотата. Бавно последната любов дава път на Самотата и дори когато сте двамата, пак се чувстваш самотен. После ти е все тая коя любов е първа и коя последна.

3. Savage Garden – Gunning Down Romance

Грижовна ли е Самотата? Естествено. Тя винаги е готова да отскочи да ти вземе джънк фуд от близката международна верига, която отглежда кравите в епруветка, за да са кюфтетата в бургера като клонирани и да те зяпат равнодушно, докато ги ядеш. Самотата няма да те остави без биричка (или водка, ако предпочиташ). Ще намери решение на кризата с мръсното бельо. Е, верно след три седмици, но все пак иска се сериозно мислене, планиране и накрая обществена поръчка в някоя промишлена пералня на виетнамци със синузит.

4. Savage Garden- I Don’t Know You Anymore

С какво се храни Самотата? С теб! Когато с теб беше последната любов, преди да дойде Самотата, поставяше нея пред себе си. Постепенно последната любов започна да се променя. Не се целуваше по същия начин. Не те гледаше по същия начин. Сексът стана инцидентна случка, без особена страст. А някога живееше заради тези неща. Започна все по-трудно да познаваш последната любов и… себе си. Нали живееше заради нея. Сега си имаш Самотата. И не познаваш себе си. Не помниш колко голямо беше сърцето ти. Ако самотата отхапе от него, няма да усетиш. Няма да имаш спомен колко голямо е било преди да Я нахраниш със себе си.

5. Savage Garden – This Side Of Me

Нежна ли е Самотата? Връзката с нея не е никак консервативна. Тя постоянно те тласка в ръцете на други любовници. А всеки първи път е нежен и красив по правило. Самотата обича тройките и дългата любовна игра. Ти, Тя и неизвестната нова. Само дето неизвестната нова ще си остане неизвестна и утре няма да я помниш. Самотата е нежна, но лесно се пристрастяваш към тази нежност. И на сутринта не помниш поредната, която Самотата е поканила в леглото ти. После след стотната сутрин, в която не помниш, и нежността вече не е същата. Не значи нищо.

6. Savage Garden – Mine

Силен характер ли е Самотата? В редица скандинавски страни още се правят експерименти Самотата да бъде дресирана и подчинена. Истината е, че няма как да накараш самотата да прави това, което искаш. И, ако тя сама не се прецака, ти няма как да я надвиеш. За щастие не е много умна, като те запознава с толкова много хора в желанието си да консумира. Някой от тях обаче може да се окаже точният човек. Онзи, който ще изгони Самотата. И после може да бъде твой.

7. Savage Garden – I’ll Bet He Was Cool

Боли ли след раздялата със Самотата? Колкото по-дълго е била с теб, толкова повече боли. Привързваме се към Самотата. Тя ни храни, избира ни дрехи, налива ни в чашата, завива ни в ъгъла на широкото леглото. В замяна иска само да се храни със сърцето ти. Да пие от сълзите ти и да изпитва екстаз от всяка непозната, която те кара да стенеш в леглото. Лесно се живее със Самотата. Няма как да се скараш с нея и не е нужно да сваляш капака на тоалетната чиния. Трудното идва после, когато тя си отиде и ти трябва да се съобразяваш, да правиш компромиси и да се примиряваш. Но това са дребни неща пред лицето на любовта.

8. Savage Garden – Fire Inside The Man

Може ли Самотата да ни подкрепя? Самотата, както стана ясно, е доста силна. Може да те смаже на чашка всяка вечер, но може да впрегне сили и да те измъкне от дъното. Всичко зависи от това как приемаш съжителството си с нея. Тя не е с теб от злоба. Самотата е с теб, защото животът така е решил да те накаже. И ако я приемеш като партньор, можеш да намериш изход по-лесно. Самотата може да зачене в някоя от нощите, докато уж невинно се разпростира на 2/3 от леглото ти. Тогава се ражда амбицията. Вътре в теб се запалва огън за живот.

9. Savage Garden – Chained To You

Може ли Самотата да се окаже единственият ни партньор? Пак ще се върнем на онези, които са Й сипали в отделна чаша. Всеки си има причини да бъде какъвто е. Някои се страхуват да споделят живота си. Други се страхуват да споделят тялото си. Трети се страхуват да споделят… тенджерата си с желирана пача с чесън. Да, има и такива, които просто не споделят пачата си с никакви други пачи. Та, каквато и да е причината, от всемирна до такава, която можеш да прибереш в хладилника, пак си е причина. И така Самотата остава за цял живот в дома ти. Такива хора започват да се страхуват все повече с всяка година, с която остаряват. И накрая се затварят в себе си до толкова, че спират да плащат за асансьор и стълбищно осветление и избягват да отварят вратата, ако има съседи във входа.

10. Savage Garden – Hold Me

А защо ни е скалпелът? Той се ползва чак след като успеем да си отговорим на всичките „Ако“. Ако бях продължил онази целувка, ако бях продължил онази прегръдка, ако бях продължил да вярвам на сърцето си… Въпросите са това, което ни прави живи. Не минутите, които ни оставят без дъх, не секундите на щастие, а да отговаряш на въпросите и да си задаваш нови. Някои питанки са ужасно сложни. Например, как да си направиш атомна бомба с Уран 235 – единственото атомно гориво, което се среща на Земята в естествен вид? Но атомната бомба няма да ти помогне да изгониш Самотата. Трябва ти скалпел. Но не за да прободеш Самотата, а за да понесеш болката от това да разтвориш сърцето си за другите. Да посегнеш с острието към собствената си гръд, въпреки инстинкта за самосъхранение.

Коментари

коментар(а)

Подобни: Life Coach, Savage Garden, хитове