10-те най-добри ски курорта в Източна Европа

4
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от 10-те най на 13.02.2015

Два български ски курорта попадат сред 10-те най-добри в Източна Европа, според материал на вестник в “Build”. Акцентът и при двата са изгодните цени за хората от останалата част на Европа. Банско е отбелязано като мястото с възможност за най-евтината дневна карта – 10 евро, а в босненската Яхорина – за 15. В Алпите такива цени са немислими. Другите разходи при зимната ваканция също са доста по-ниски в сравнение с тези в Германия, Австрия и Швейцария. Проучване показва, че най-малко се плаща в Полша и Чехия – от греяно вино през ресторант до наем за кънки или шейни.

1. Шпиндлерув Млин (Чехия)
26 км писти, лифтове и влекове – 17

Идиличният Шпиндлерув Млин е разположен сред заснеженитe върхове на планината Кърконоше. Намира се в прегръдката на долина по горното течение на река Елба, която е наблизо. Разполага с 12 000 легла и е много живописен. Пистите са удобни и предлагат добри варианти за начинаещи. За напредналите има предизвикателства като дългата 3 км черна писта в местността Свети Петър. Система за изкуствен сняг се грижи за белотата на пистите и когато не вали сняг. Като биосферен резерват голяма част от планината е под закрилата на UNESCO. Регионът е познат и със сказанията за брадатия планински дух Рюбецал, който живеел там.

2. Банско (България)
75 км писти, лифтове и влекове – 14

Банско е ски курорт номер 1 в България. Разполага с общо 75 км писти в планината Пирин. Те се вият около нейния връх Тодорка (2746 м). До пистите се стига с лифтова линия, която преминава 6 км. Най-дългото спускане от върха надолу е 17 км. Има хотели от известни вериги като “Кемпински”. В последните години в курорта бе инвестирано много. Така той предлага висок стандарт на ниски цени. До Банско се стига само за 2 ч след кацането в София. С бурния нощен живот в австрийския Ишгл трудно може да се прави сравнение, но и там възможностите не са за подценяване. На разположение на обичащите да се забавляват са баровете Happy и Euphoria или дискотеката The Club, които работят до утринните часове.

3. Яхорина (Босна и Херцеговина)
25 км писти, лифтове и влекове – 8

Яхорина се намира в Динарските Алпи на Босна само на половин час с кола от Сараево. Така скиорите могат да съчетаят карането с посещение на столицата или направо да си намерят място за спане там. Широките, добре обработени писти вдъхновяват дори експертите в спусканията в търсенето на международен стандарт за зимен спорт. В Яхорина се проведе дамският слалом от олимпийските игри през 1984 г. Тъй като много писти са близо до края на горите, спускайки се, туристите минават покрай чудесни борови дървета по пътя надолу. За пистите, които са общо 21 км, се плаща 15 евро за дневна карта.

4. Бялка Татранска (Полша)
17 км писти, лифтове и влекове – 19

Който няма желание да се сблъска с тълпите в най-големия и най-известен полски курорт Закопане, трябва само да се премести на 20 км от него. Там се намира живописното село и ски курорт Бялка Татранска. Както подсказва името, той се намира в Татрите на границата със Словакия. Планинската верига принадлежи към Западните Карпати. С широките си разнородни писти курортът е идеален както за начинаещи, така и за тези, които искат да усъвършенстват уменията си. Почиващите ще намерят тук местен колорит, традициите носии и музика са поддържани със старание. В Бялка Татранска може да се насладите на прочутото пушено сирене с червена боровинка ошчипек.

5. Ясна/Чопок (Слвк)
46 км писти, лифтове и влекове – 26

То също се намира в Татрите, но на словашка територия, закътано в Демановската долина. На туристите тук се предлага фантастична планинска програма на отлично подготвени писти. Покрай тях страстните любители на различни разновидности ски могат да практикуват спускане по дълбок сняг. Има 8 фрирайд зони с наклон до 45 градуса, а вечерно време може да се кара и на светлини. За любителите на традиционните ски идеална е дългата 4 км синя писта, която удобно ги отвежда в долината.

6. Кранска гора (Словения)
20 км писти, лифтове и влекове – 21

Спокойният курорт Кранска гора с гъсти борови гори се намира в Юлийските Алпи в Северна Словения в близост до границите с Австрия и Италия. Общо 20 км писти свързват селата Витранц, Подкорен и Планица. Половината от пистите не са с голям наклон. На черната край Подкорен обаче трябва да се пускат само опитни скиори. За феновете на ски бягането има трасета с обща дължина 40 км.

7. Попова шапка (Македония)
10 км писти, лифтове и влекове – 10

В подножието на върховете на Динарските планини е разположен най-важният курорт на Македония. Той все още не е придобил голяма международна известност и затова по уличките на заспалото село е изключително спокойно. Тук ще намерите запазилите старата си атмосфера ханове, изпълнени с романтика, както и дървени къщурки сред природата, наричани конак. Те се предлагат на туристите. Характерни за курорта са обиколките сред девствената природа със специално направени за преход през сняг превозни средства.

8. Капаоник (Сърбия)
52 км писти, лифтове и влекове – 24

Писти, започващи от 2000 м надморска височина, ще намерят скиорите в сръбския курорт Капаоник в Динарските планини. Два 6-седалкови лифта и нова система за изкуствен сняг вдигнаха неговото ниво много през последните години. Само със 100 евро за 6-дневна карта курортът все още е изключително изгоден за каране. Една от пистите е осветена през нощта. За малчуганите е направена ски детска градина.

9. Буковел (Украйна)
48 км писти, лифтове и влекове – 22

Буковел, изглежда, все едно е излязъл от украинска зимна приказка. Малки дървени хижички с остри покриви са характерни за заобиколения от огромни борове курорт. Мястото в Украинските Карпати се развива скоростно. Само през миналата година са построени 7 нови седалкови лифта, с което общият им брой стига 22. Районът с пистите постоянно се разширява, като се планира те да достигнат 278 км.

10. Боровец
48 км писти, лифтове и влекове – 22

Дължината на пистите прави Боровец един от най-големите ски курорти на България. Зимата е мека, но с много сняг и предлага чудесни условия срещу съвсем поносими разходи. Боровец е много популярен сред руснаци и англичани. Много е подходящ за сноубордистите. Ваканция в Боровец може да се съчетае и с посещение на намиращата се на 72 км столица София.

Инфо и снимки: 24chasa.bg

Коментари

коментар(а)

Подобни: дестинации, зима, ски