10 събития през март 2015, които не трябва да пропускате

5
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Ето че сме готови да посрещнем един от най-хубавите месеци в годината, в който природата се събужда от зимен сън. През март, бели и червени, посрещаме настъпването на пролетта и сменяме часовниците от зимно към лятно часово време. Очакваните валежи ще бъдат около и под нормата. Най-ниските минимални температури между минус 6 и минус 3, най-високите – между 18 и 23 градуса.

За всички, които са решили да останат в София за дългия уикенд, и за гостите на столицата, по случай националния празник на Република България – 3-ти март, ще бъде осигурен безплатен достъп до: Софийска градска художествена галерия, Галерия – музей „Дечко Узунов”, Музея под базиликата „Св. София”, Парк – музей „Врана” и Столичен зоопарк, Национален исторически музей и Национален военноисторически музей.

А сега обръщаме поглед към 10 най-интересни събития през март 2015, които подбрахме за вас.

1. Кукерски събор „Песпонеделник“ в Широка Лъка, 1 март

Ако се чудите къде да заведете семейството или приятелите през предстоящия дълъг уикенд, Широка лъка е един чудесен избор. Родопското село се слави с богатата си история, автентична и уникална архитектура и красива природа. А освен това на 1 март там ежегодно се провежда кукерския събор „Песпонеделник“, който събира кукери и гости от цялата страна.

2. „Тържествен концерт по случай 3-ти март”, зала „България”, 2 март

Софийската филхармония ви кани в зала „България” на 2 март от 19:00 часа на „Тържествен концерт по случай 3-ти март – национален празник на Република България“. Събитието се провежда под патронажа на президента Росен Плевнелиев, с участието на Национален филхармоничен оркестър, Гвардейски представителен духов оркестър и Национален филхармоничен хор “ Светослав Обретенов“.

3. „3-ти март“ на връх Шипка, 3 март

По традиция хиляди наши сънародници ще се включат в честването на националния ни празник на връх Шипка. Великотърновският митрополит Григорий и старозагорският владика Галактион в съслужение със свещеници от двете епархии ще отслужат заупокойна молитва в подножието на върха. След официалните слова присъстващите ще изскачат близо 900-те стъпала до Паметника на свободата за поднасяне на венци и цветя.

4. „Horizon Festival”, Банско, 7-13 март

За трети път в Банско ще се проведе фестивалът за електронна музика Horizon Festival. В рамките на една седмица от 7 до 13 март, освен да се насладят активно на пистите, посетителите ще имат възможността и да чуят на живо над 80 артисти от световните хаус, техно, бас, хип хоп и реге сцени, сред които Moodymann, Submotion Orchestra, Ben UFO, KiNK, Move D, DJ EZ и др. Дневната и вечерна програма ще се случи на повече от 20 локации. На различните сцени ще се качат някои от установените имена в съвременната електронна музика. Лайн-ъпът оглавява хаус и техно легендата MOODYMANN, а плътно до него се нареждат най-успешният български изпълнител на електронната сцена KiNK и британският талант BEN UFO. На бас и геридж сцената ще се качи #1 геридж DJ в света според списание Mixmag – DJ EZ, реге стилът е поверен на Congo Natty и Mungo’s Hi-Fi, а концертната програма ще включва Submotion Orchestra, както и соул и арендби сензацията Fatima and Eglo Band. Към всички имена се присъединяват и Egyptian Lover, Move D, Pearson Sound, Fliptrix,  Ant TC1, Foreign Concept и много други обещаващи артисти от ъндърграунд сцената.

5. „Линията на Боговете”, ски зона Добринище, 14 март

„Линията на Боговете” е интересно, полезно и забавно състезание за любителите скиори и бордисти. То ще се проведе в района на Ски зона Добринище, на 14 март. Програмата е разнообразна и включва неща като тичане с надуваеми снегохдки, търсене с пипс, сонда и лопата, пренасяне на „пострадал“, каране с въже, слалом и скокове. Състезанието ще бъде на няколко етапа. Така скиори и сноубордисти ще се забавляват заедно и ще работят в екипи, прилагайки основни техники за оцеляване в планината. В деня на състезанието ще има организирани демонстрации по изготвяне на лавинен профил, както и тестове на сплитборд.
Записването става онлайн на сайта LineSickers.com.

6. „Disney in Concert”, НДК, 16 март

През март почитателите на поредицата цикъла „Музиката на Америка“, ще имат възможност да се насладят на новата програма Disney in Concert: Вълшебната музика от филмите на Дисни. След огромния успех на „Музикалното вълшебство на Дисни“ през миналия сезон, сега концертът ще бъде представен в зала 1 на НДК, на 16 март. Програма предлага любими мелодии от анимационните мюзикъли, превърнали се в класика – „Малката русалка“, „Цар Лъв“, „Красавицата и звяра“, „Покахонтас“, както и хитовия филм „Замръзналото кралство“. Концертът събира заедно четирима звездни български певци, които ще се впуснат в приключението „Дисни“. Орлин Павлов, Милица Гладнишка, Весела Бонева и Александър Мутафчийски ще представят солови песни, дуети и ансамблови номера, заедно с Оркестъра на Класик ФМ радио с диригент Григор Паликаров. Изпълненията на оркестъра и певците ще бъдат съпроводени с атрактивна анимация с HD качество, с която на екрана ще оживеят любимите на много деца и възрастни герои.

7. Олег Газманов, НДК, 18 март

Звездата на руската популярна музика Олег Газманов гостува у нас на 18 март 2015 г. в Зала 1 на НДК. Газманов е певец, композитор, поет, народен артист на Русия, кавалер на почетния орден на Русия, 7 пъти носител на националната награда за музика „Овация”, лауреат на един от най-авторитетните международни фестивали „The World Music Awards”.

8. Желко Йоксимович, НДК, 20 март

Най-популярният и талантлив певец и композитор в Сърбия Желко Йоксимович гостува у нас на 20 март. Публиката ще има възможност да се наслади на шоуто „Balkan Bazar“, което е специално създадено да покаже многостранните таланти на изпълнителя и магичната сила на балканската музика. Ще прозвучат също и най-големите му хитове – „Ljubavi“, „Lane moje“, „Supermen“,  „Stihija“, „Lejla“ и „Nije ljubav stvar“.

9. „Кармен”, НДК, 30 март

На 30 март в Зала 1 на НДК ще бъде представена известната опера на Жорж Бизе “Кармен” с участието на световните солисти Карла Дирликов и Марио Маланини. Тя е част от поредицата оперни суперпродукции, които Монте Мюзик и Държавна опера Русе поставят традиционно на голямата сцена на НДК. Зрителите ще се насладят на вълнуващата любовна история на Проспер Мериме под диригентската палка на Маестро Найден Тодоров. Драматичните образи на главните герои ще бъдат изградени от най-големите имена в съвременното оперно изкуство, балетът, хорът и оркестърът са на Държавна опера Русе.

10. Концерт на Тото Кутуньо, НДК, 31 март

Звездата италианката музика Тото Котуньо гостува у нас за концерт с оркестъра на Софийската филхармония и своя бенд, на  31 март в Зала 1 на НДК.

Коментари

коментар(а)

Подобни: март, събития