10-те най-популярни традиционни български супи

16
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Българската кухня е условно понятие, с което се подразбират традиционните български ястия и модерните приноси, заимствани отвън. Рецептите са формирани в продължение на векове, с традиции в овкусяването и изградени методи и техники за приготвяне, представляващи синтез от европейската и азиатска кухня. В нея присъстват много салати, тестени изделия, яхнии, както и специфични ястия, които можете да вкусите само в определени райони на страната. Повечето от ястията се приготвят по стари рецепти, предавани от поколение на поколение векове наред.

Според традиционните български разбирания, под ястия се разбира обедно ястие от две основни блюда – първото е някаква течна храна супа, чорба или бульон, които се сервират преди второто, което се приема за основно блюдо или основно ястие. В старата българска литература супите, чорбите и тараторът се наричат с общо име сочива.

Българската кухня е богата откъм супи – зеленчукови, месни и рибни, някои от тях се приготвят в зависимост от сезона – например студената супа „таратор“ е характерна за лятото, други пък в зависимост от региона – боб чорба с невероятен вкус можете да опитате в района на село Смилян в Родопите, интересни рецепти за рибена чорба има в районите на Черноморието и река Дунав.

Ето и 10-те най-популярни традиционни български супи, подбрани от приятели ни от кулинарния сайт „Вкуси.Ме”.

1. Таратор

Едно от най-популярните предястия у нас е тараторът. Едва ли има някой, който да не знае какво представлява, но все пак – това е студена супа, приготвена от българско кисело мляко, краставица, копър, счукани орехи и подправки.
Рецепта от vkusi.me

2. Боб чорба

Снимка: supichka.bg

Класическата рецепта за боб чорба включва фасул, зеленчуци (морков, домат, чушка, лук) и подправки. Популярен е и вариантът, в който към чорбата се добавя наденица или друг колбас – т.нар. „боб чорба по манастирски”. Това ястие, приготвено по класическата рецепта, традиционно се поднася на празничната трапеза на Бъдни вечер заедно с други постни ястия, но се приготвя и през останалата част от годината.
Рецепта от bulgariatravel.org

3. Супа топчета

Супа топчета е традиционна българска супа, приготвено от омесена с подправки кайма, бульон, зеленчуци, макаронени изделия, подправки, която след като стане готова се застройва с яйце, брашно и кисело мляко.

4. Шкембе чорба

Шкембето също е сред доста популярните ястия у нас. Приготвя се от добре сварено и нарязано на ситно телешко или свинско шкембе. Добавят се подправки – чесън, оцет, лют червен пипер или люти чушки. Доста често се употребява след препиване.

5. Рибна чорба

Има доста варианти за приготвянето на рибна чорба, на която най-често може да се насладите по Черноморието и северна Добруджа. Ние ви предлагаме варианта й от Тетевенския край.
Рецепта на Ирина Андреева Jolie

6. Пилешка супа

Пилешката супа е популярна традиционна българска супа. Според вкуса може да бъде застроена е с кисело мляко и яйце, съдържа пилешко месо, фиде и зеленчуци.
Рецепта на Ирина Андреева Jolie

7. Курбан чорба

Курбан чорбата се прави при честването на лични или обществени празници,  често в голям казан. Приготвя от агнешко месо, агнешки дреболии, кромид лук, сладки и люти чушки, моркови, домати, яйца, ориз, магданоз, джоджен, черен пипер, червен пипер, сол и др. Въпреки, че традицията повелява курбан чорбата да е с агнешко месо, често се прави и с телешко, пилешко и свинско, както и в някои рецепти не се добавя кромид лук, поради специфичният вкус, който дава на ястието.

8. Телешко варено

Телешко варено е традиционно ястие от българската кухня, приготвено от нарязано телешко месо и зеленчуци (лук, домати, моркови, червени чушки, картофи), гъби, червен пипер, черен пипер, сол, олио.

9. Супа от леща

У нас, както и в много страни на изток, като Русия, Турция и най-вече в Индия, лещата е основна част от националната кухня.
Рецепта от vkusi.me

10. Гъбена чорба

Варианти за приготвяне на гъбена чорба има много. Може да приготвите бистра, със застройка, или пък на крем супа.
Рецепта на Ирина Андреева Jolie

Коментари

коментар(а)

Подобни: българска кухня, храна