Менда Стоянова: Иван Искров има моралното задължение да подаде оставка

1
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Отмяната на цесиите е една от възможностите, които са в правомощията на временния синдик в КТБ, каза председателят на парламентарната бюджетна комисия

„Затова се предприеха бързите законови промени – за да се въведе една нова фигура – на временния синдик, който да поеме функциите на постоянния синдик от момента на отнемане на лиценза до момента, в който съдът обяви банката в несъстоятелност и назначи нов постоянен синдик“, добави в сутрешния блок на БНТ председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

„Временният синдик ще има почти всички права на постоянния, 

с изключение на разпродаване на имущество. Той ще бъде задължен да опазва правата на банката и нейното имущество, може да завежда дела от името на банката, да предявява отменителни искове – но не за цесиите, а за прихващанията“, обясни Стоянова. 

„Данните от последните три месеца сочат намаляване на активите на КТБ с около 800 млн. лв. 

Вероятно част от обезпеченията по кредитите ги няма. Но ако временният синдик започне да води отменителните искове, те могат да бъдат върнати“, каза Стоянова. 

Виж още: 

Тя каза още, че временният синдик ще носи персонална отговорност пред съда и ще е под строгия надзор на Фонда за гарантиране на влоговете. Той ще изготвя ежеседмичен отчет, който ще се дава на Фонда и на министъра на финансите. 

Стоянова е категорична, 

че иска оставката на управителя на БНБ Иван Искров

Смятам, че той има моралното задължение да подаде тази оставка. Г-н Искров трябва да понесе моралната отговорност, че четвъртата по големина банка изпадна в такова състояние, подчерта тя.

Виж още: Адвокат: Държавата не си върши работата по казуса „КТБ“

Източник: БНТ