Актьорът Крейг Нелсън: „Всеки трябва да види ‘Шен Юн'“

1
Добави коментар

Актьорът Крейг Т. Нелсън, носител на наградата Еми, и съпругата му Дория Кук-Нелсън, учител по тай чи, бяха силно развълнувани от спектакъла на „Шен Юн Пърформинг Артс“, който гледаха в театър „Тед Кавли“ в Таузънд Оукс, американския щат Калифорния, на 4 февруари 2015 г.

„Професионализмът на тази трупа е просто необикновен“, каза Нелсън. „Прекрасни са, удивителни!“

„Движенията им са толкова плавни, меки и хармонични“, добави актьорът. „Красота!“

Крейг Т. Нелсън е актьор, писател, режисьор и продуцент. Прочува се с участието си в сериала „Треньорът“ през 90-те години на миналия век. Негов е гласът на г-н Невероятен във филма „Невероятните“. В лентата „Кънки с тъп връх“ Нелсън партнира на Уил Ферел, в „Адвокат на дявола“ на Ал Пачино и Киану Рийвс, а в „Духовете на Мисисипи“ играе с Упи Голдгърг. Сега Нелсън е звездата в драма сериала на NBC „Родителство“.

Уебсайтът на „Шен Юн“ разкрива, че в продължение на 5,000 години в Китай е процъфтявала полубожествена култура. Сега нейното наследство е почти напълно изгубено, но посредством спиращи дъха музика и танци „Шен Юн“ връща блясъка на тази многовековна култура.

Класическият китайски танц е главният фокус в спектакъла на „Шен Юн“, докато народните танци, танците свързани с различни истории, ослепителните костюми, оркестърът на живо, солистите и зашеметяващите анимирани декори подсилват преживяването.

Крейг Нелсън похвали танцьорите от „Шен Юн“.

„Очевидно полагат огромни усилия в това, което правят; личи си от резултата. Въпреки това изглежда все едно го правят без усилие, красиво, елегантно, много, много вълнуващо, до най-малкия жест. Чак до върховете на пръстите“, каза актьорът.

Г-жа Кук-Нелсън преподава тай чи чуан от 70-те години на миналия век насам. Била е президент на Националната тай чи чуан асоциация, вицепрезидент и парков директор между 1997 и 2007 г. Сега е член на Асоциацията за бойни изкуства за вътрешно усъвършенстване Дзиен Мей (Jian Mei Internal Martial Arts Association).

„Движенията на танцьорите бяха елегантни“, каза Нелсън-Кук.

„Макар да изглеждаха простички, тези движения издаваха, че целият живот на танцьорите е посветен именно тях.“

Съпругата на Крейг Нелсън е била в Китай няколко пъти и е изучавала задълбочено културата на бойните изкуства. Въпреки това научила нови неща от представлението на „Шен Юн“.

„Научих много, и трябва да ви призная, плаках два пъти“, каза тя. „Знам, че животът на китайците не е лек от десетилетия насам.“

Според уебсайта на „Шен Юн“, виртуозната танцова техника, уникалният оркестър с музикални инструменти от Изтока и Запада, красивите костюми и декорите придаващи триизмерен ефект на шоуто, представят „Шен Юн“ само на повърхността.

Но ако погледнете по-дълбоко, ще откриете безбрежното море на традиционната китайска култура. Хора и божества се обединяват, за да ви демонстрират морални принципи като доброта и справедливост, приличие и мъдрост, уважение към Небесата, и божествено възмездие – всички те оживяват на сцената, изпълвайки публиката с душевна наслада.

Макар китайската комунистическа партия да разгръща в продължение на десетилетия различни политически кампании като Културната революция, в опита си да унищожи традициите и ценностите, „Шен Юн“ се стреми да възроди тази култура и да я сподели със света, се казва още на уебсайта.

Шоуто на „Шен Юн“ впечатлило силно актьора Крейг Нелсън, но също и го разчувствало.

„Тъга и грациозност, радост, учудване, невинност. Това бяха само малка част от усещанията, които преживях тази вечер.“

Нелсън каза също, че всички части на спектакъла се допълвали едни други по перфектен начин. Танцьорите били много атлетични, и в същото време прекрасни актьори и изпълнители. Според него, хореографията, музиката, костюмите и солистите са забележителни.

„Изпълнителите и звукът в шоуто много ми харесаха. Също и традицията, която представят. Традиционализмът е силно въздействащ.“

Съпругата Кук-Нелсън отдаде високото качество на изпълнението на факта, че танцьорите са се посветили на традиционната китайска култура.

„Те са посветили живота си на това изкуство, затова са постигнали ниво далеч отвъд това на експертите. Душата им е в него“, каза съпругата на известния актьор.

Самият актьор заяви, че със сигурност ще посети спектакъла отново.

„Всеки трябва да го види.“