Как да стреляме точно с пистолет?

1
Добави коментар
how2bg
how2bg

Отивате на стрелбището и (може би повлияни от екшън филмите) си мислите, че да се стреля с пистолет по мишена е „лесна работа”. Но точната стрелба с пистолет изисква баланс, техника и практика. Дори ако сте опитен стрелец с пушка или карабина, стрелбата с пистолет изисква съвсем различен набор от умения.

Изберете правилния пистолет, съобразен с вашето тяло и умения. Ако това са първите ви стъпки в спортната стрелба, препоръчваме ви да започнете с малокалибрен пистолет. Избягвайте прекалено големия калибър, при повечето от тези модели откатът е много силен и ако сте начинаещи, изобщо няма да улучите мишената. Ако имате треньор по стрелба, следвайте неговите препоръки или се допитайте до приятел с опит.

Винаги ползвайте протектори за уши и очи. Шумозаглушителните слушалки ще ви предпазят от шума при изстрелите. Предпазните очила ще защитят очите ви от летящи гилзи, горещи газове или от фини частици изхвърлени от оръжието.

Спазвайте правилата за безопасност! Дръжте спуснат предпазителя на пистолета и го освобождавайте само преди изстрел. Не размахвайте оръжието, а при необходимост въоръжената ръка трябва да се сваля до ъгъл от около 45° спрямо тялото , дори и със спуснат предпазител.

Всеки път, когато вземате или връщате пистолет, трябва да проверите дали е зареден. При револверите, трябва да освободите барабана и да го дръпнете настрани. При полуавтоматичните пистолети трябва да извадите пълнителя от пистолета и да издърпате плъзгача назад. Погледнете в откриващата се цев, за да се уверите, че вътре няма зареден патрон. Ако има, трябва да го извадите.

Вземете пистолета и го насочете към мишената. Задръжте оръжието в позиция „готов за стрелба”. Сложете палеца си от едната страна на дръжката, а средния, безименния, и кутрето  свийте около другата страна точно под спусъка. Дръжте показалеца си извън спусъка, докато не решите да стреляте.

Стабилизирайте пистолета с другата ръка. Поставете си другата ръка под (като люлка) ръката с пистолета. Тя не трябва да се използва, за да хване оръжието, а най-вече за стабилизиране на пистолета вертикално и хоризонтално. Изравнете двата си палеца за подкрепа и точност.

Уверете се, че и двата ви палеца са извън обсега на плъзгача. Този механизъм ще се дръпне рязко назад, когато произведете изстрел, и може лесно да контузи неприбрания палец. „Ухапването“ от плъзгач може да бъде много болезнено, както и изключително опасно, защото има риск да изпуснете заредения пистолет на земята като инстинктивна реакция на болката.

Застанете в правилната позиция за стрелба. Краката ви трябва да са на ширината на раменете, а противоположния на ръката, с която държите пистолета, крак трябва да е с около една стъпка пред другия. Това ще ви осигури стабилност при изстрелите, а стабилността е пряко свързана с точността. Дръжте мускулите на раменете и китките стегнати, ала не стискайте прекалено силно пистолета.

Изравнете мушката с мерника и насочете оръжието към мишената. Като се вземе предвид отката (рязко отскачане нагоре) на пистолета, опитайте се да се прицелите малко под центъра на мишената. Всеки калибър има различна сила на откат и затова направете няколко пробни изстрела, докато свикнете с оръжието.

   

За да произведете точен изстрел, контролирайте дишането си. Най-добрият и най-стабилен начин е да стреляте веднага след издишване, преди да сте почувствали необходимост да си поемете дъх отново.

Както натиснете спусъка не го освобождавайте изведнъж и не отпускайте вашата поза и позицията на ръцете ви. Поддържайте пистолета си насочен към целта. Освободете спусъка след като сте си взели дъх, подгответе се за следващия изстрел. Тази последователност от действия подобрява точността и намалява броя на „случайните” изстрели.