„Сини калинки“ приватизират държавната фирма „Ел Би Булгарикум“

1
Добави коментар
mignews
mignews

Скандалният министър на икономиката Божидар Лукарски готви приватизация на единственото държавно предприятие, производител на кисело мляко – „Ел Би Булгарикум“.  Компанията, която държи технологиите за производство на оригинално българско кисело мляко,  ще попадне в ръцете на близки до министъра бизнесмени от партията – файтон СДС, научи МИГNews.

Заради приватизацията на печелившата фирма е уволнен изпълнителния директор Васил Зографов, който бе е назначен от служебното правителството.  В същото време ведомството на Лукарски назначи в борда на директорите на „Ел Би Булгарикум“ хора като Еркант Ариф, чийто баща е активист на ДПС, и проф. Петър Славейков, който участва в няколко фирми и сдружения с бившия идеолог на ДПС и настоящ русофил проф. Людмил Георгиев.

По време на правителството на Пламен Орешарски се направи опит за превземане отвътре на „Ел Би Булгарикум“ от „Лодис инвест“. Фирмата е известна с търговската си марка „Лакрима“ и е от обръча от фирми на ДПС, контролирани от подставеното лице на Ахмед Доган – Делян Пеевски.
В края на 2013 г. държавното дружество сключва договор с „Лодис“ да произвежда кисело мляко за него. То ще носи търговска марка на частната фирма, както ще бъде уточнено, че е произведено от „Ел Би Булгарикум“.

В същото време държавната фирма прекратява договора си за продажби в БИЛА. По този начин частната фирма става основен канал за продажби, ползвайки репутацията на държателя на лицензите за българските закваски за кисели млека. Наглостта на държавните чиновници изглежда още по-голяма като се вземе предвид, че изпълнителният директор на „Ел Би Булгарикум“ Димитър Петков сключва договор за продажби на продукцията на предприятието със свързани с него лице.

Впоследствие съдружник на Петков в регистрираното в Австрия Tobe Trade International GmbH – Венцислав Донков, става изпълнителен директор на „Лодис инвест“.

Депутати от управляващото мнозиство споделиха, че приватизацията на част от дружествата към икономическото министерство е на път да предизвика поредното сътресение в Реформаторския блок. Преди около месец Лукарски обяви стратегията си за приватизация на дружествата с държавно участие и такива, които са в забранителния списък за раздържавяване. Оказва се, че реформаторите са научили от медиите за стратегията на Лукарски. Оттогава се опитват да го поканят на заседание на парламентарната група, за да обясни какви са намеренията му, но досега той не се явява. Като крайна мярка се заканват да зададат въпрос към министъра в рамките на парламентарния контрол и така да го принудят да отговори на въпросите им в пленарната зала.