Ролята на цветовете в уеб дизайна

2
Добави коментар

Една от дарбите на хората е да виждат света по уникален начин и това се дължи на способността човешкото око да разграничава 10 млн. цвята.

Изборът на правилните цветове за вашия уеб сайт е едно от нещата, които ще увеличат шансовете за продажби, колкото и налудничаво да звучи това в самото начало.

Оказва се, че цветовете влияят на посетителите при вземането на решение за уеб дизайн. За целта при поръчка на уеб сайт внимание се обръща не само на оформлението, но и на правилния подбор от тоналности.

Изборът на цветова схема за вашия уеб сайт може да изглежда и държи, най-добрите позиции по време на търсене в интернет. Много пъти дори конкретиката в цвета на един уеб сайт е онова, което кара посетителя да се връща отново и отново.

Цветът играе и запомняща се роля не само над уеб дизайна. Той прави своето вълнуващо и тихо послание към посетителя. Когато един път госта е стъпил във вашия уеб сайтове и го е харесал, а след време отново иска да се върне на страниците му, но не е запомнил нито адрес, домейн, нито ключови думи по подразбиране, които е задал в търсачката, то цветът и дизайнът остават единственото, което може да открой сайта от конкурентните.

Оформлението често изглежда трудна решение, но най-добрите сайтове имат подобни планове. Така например, ако поставят логото си в долния десен ъгъл на страницата, малко вероятно е потребителят да го забележи. По право мястото за лого е в горния ляв ъгъл.

Цветовете са по-предизвикателни и съвпадението им може да е като изкуство. Съществуват няколко прости правила за изграждане на уеб дизайн на сайт, а те са свързани със съчетаването на цветове:

Изборът на първичен цвят на уеб сайт – основният цвят ще се настрои за конкретиката на уеб сайта. Той веднага ще съобщи за емоционалния тон на компанията и следователно е едно от най-важните решения, които ще дари. Основният цвят има за цел да генерира и въздейства психологически над посетителя.

Ето какво казват някои от основните цветове за изграждане уеб дизайн на сайт:

Син – говори за прохлада, духовност, свобода, търпение, вярност, мир, надеждност. Този цвят може да навява и лека тъга или депресия. Синият цвят за дизайн на уеб сайт има успокояващ ефект върху мозъка. Той напомня за небе или море и това обяснява успокояващия му ефект. Често бива асоцииран с безопасност и стабилност и значи интелигентност, увереност и доверие. Именно това обяснява, защо повечето финансови организации са в синьо. Това е цветът на бизнеса. Бизнесът предлагат прагматични решения на нашите нужди и проблеми и се стреми да създаде стабилност и напредък в живота. Синият цвят се прилага в изграждането на уеб дизайн в сайтове за интелектуални и предизвикателни решения.

Червен цвят в дизайна – говори за енергия, страст, вълнение, предполага агресия и опасност. Червеният цвят е мощен, истински и грабващ вниманието. Човешкият инстинкт го идентифицира като страст, огън, любов, война, насилие, кръв и агресия. Психологически тестове са показали, че червеното повишава кръвното налягане и може да предизвика изпотяване. Сайтове, които се занимават с романтика, някои нови търговски марки, използват в изработката на уеб дизайна за сайтовете си именно този привличащ вниманието, агресивен цвят.

Розови и кремави нюанси за изработката на уеб сайт са подходящи за дамски онлайн магазини, детски магазини за дрехи, козметични салони, парфюмерии и подобни. Те говорят за романтика и нежност.

Жълт фон за уеб сайт говори за светлина, оптимизъм, щастие, радост. Жълтото е цвета на изгряващото слънце и означава надежда, енергия, символизира ползите. Сайтове с преобладаващо жълт цвят в уеб дизайна на формата, трябва да са направени пестеливо, защото могат да натоварват окото.

Зелен дизайн на уеб сайтове – този цвят дава живот, естественост, здраве, богатство и навява просперитет. Зеленото е цвят на пролетта, на свежата трева, на Земята. В резултат на това той символизира подновяване и плодородие, облекчава стреса и подобрява оздравяването. Ето защо много марки за здраве, сайтове за медицина и фармацевтични компании избират именно този цвят.

Оранжевият цвят на сайтове говори за лекотата, топлина, достъпност, енергия, игривост, смелост. Той е оживен и стимулира апетита. Телекомуникационните компании изберат най-често оранжево за свой основен цвят в изграждане основите на уеб дизайн за сайтове.

Черен дизайн на сайт – говори за мощ, елегантност, тайнственост. Този цвят е класика, символизира сила и е популярен в модата. Подходящ е за изработка на сайтове изискващи стил и сериозен вид.

Бял дизайн за основа на уеб сайт – говори за чистота, младост, свежест, спокойствие. Подходящ е за почти всеки уеб дизайн за сайт, който не претендира с помпозност. Достатъчно стилен, ефектен и семпъл.

Съществуват още много цветове от дъгата, които могат да бъдат използвани в направата на вашия сайт, но в общи линии това са най-често употребяваните. Съберете цялата си енергия и познания и се възползвайте от цветове, за да комуникирате своите послания към бъдещи и настоящи посетители. Изберете професионален дизайнер за изграждане визията на вашия уеб сайт. Доверете се на професионален уеб дизайнер!