Кое цвете за коя стая в дома е подходящо?

1
Добави коментар

Цветята, които отглеждате в дома си са не само прекрасен декоративен елемент от интериора, но и съществен фактор за вашето здраве и благосъстояние. Пръснати на ключови места из жилището те могат да повишат качеството на живот на обитателите и и да създадат оптичен комфорт в пространството, който допринася за понижаването на стреса. Но за да черпите от енергията им, цветята трябва да са правилно разположени.

Да, добре сте разбрали. Не всяко цвете е подходящо за всяко помещение. Някои произвеждат вещества, които вредят на организма и не е добре да са разположени в спалнята. Други повишават влажността на въздуха. Трети намаляват замърсяването и улавят вредните микроорганизми. В детската стая се поставят цветя, които да подобряват пространствения климат, а в банята такива, подтикващи към романтика.

Предлагаме ви заедно да направим кратка равносметка на домашната ви флора за оптимално и пълноценно озеленяване на мястото, в което прекарвате 50 % от времето си (или повече) и където се предполага, че трябва да се чувствате най-уютно и спокойно.

1. Цветя за комфорт и хармония в дневната
Обикновено най-слънчевата стая в дома – холът, събира семейството за почивка и игри, посреща гостите и почти никога не остава празна. Затова там трябва да има достатъчно зеленина и то растения, обичащи светлина. Препоръчваме ви фикуси и дръвчета от типа на Бенджамин, Алое Вера и различни видове кактуси. Но един букет със свежи цветя на масата също не е за пренебрегване, защото неговата пъстрота ще балансира чудесно с преобладаващото зелено. 
2. Цветя за уютен аромат в кухнята
Сърцето на дома, където се приготвят семейните ястия и където обикновено се общува най-интензивно е подходящо за отглеждане на подправки – магданоз, риган. Босилек, градински чай и всичко подобно, което ви хрумне. Аранжирани подходящо, те ще превърнат кухнята в благоуханен рай. А и ще са ви на ръка разстояние за употреба.
3. Цветя за сладки сънища и покой в спалнята
В спалнята най-добре ще се чувствате заобиколени от орхидеи и филодендрони. Излъчващи съвсем ефирен аромат и успокояваща пъстрота, те ще ви приласкават, без да отделят токсични вещества.

4. Цветя като малка тропическа гора за банята
Превърнете мястото, където се грижите за най-личните си нужди в релаксиращ оазис. Влажният въздух и оскъдната светлина са подходящи за всички видове папрати и гористи растения. Достатъчно е да се поливат един път седмично с дъждовна вода, но пръстта им винаги трябва да е влажна.
5. Цветя – приятели на децата за детската стая
Идеални за стерилната атмосфера на детската стая са растенията от рода на палмите, великденски и коледни кактуси, лилии. Безобидни и непретенциозни, те ще се грижат за кислорода в помещенията и ще красят обстановката по ненатрапчив начин.
6. Цветя за концентрация на работното място
Само едно цвете на работното ви бюро или маса у дома е достатъчно да повиши концентрацията, да абсорбира негативната енергия и дори да ви предпази от лъчението на технологичните средства. Предлагаме ви цъфнал Амарилис, Детелина или Бонсай.

Дори да не сте разположили стайните си растения според нашите препоръки, не се тревожете. Важното е да се информирате дали не вредят на здравето и комфорта ви по начина, по който са подредени сега. И ако трябва да ги разместите.

А междувременно може би ще споделите и с нас какви цветя отглеждате в дома си?