Microsoft остава без обществени поръчки в Русия?

5
Добави коментар
tedy79
tedy79

Това може да засегне най-вече американските компании Microsoft и Oracle, съобщава днес в. „Комерсант“, цитиран от Франс прес и БТА.

Санкциите, въведени от Съединените щати срещу Русия, забраняват от декември 2014 година на американските компании всякакви търговски отношения с украинския полуостров, анексиран от Москва преди година.

Според „Комерсант“ руското министерство на съобщенията и комуникациите предлага закупуването на софтуер от държавни структури да е обвързано със задължението производителите да работят на цялата територия на Русия, включително в Крим.

Ограниченията се очаква да влязат в сила от 1 юли.

Всекидневникът уточнява, че основни доставчици на софтуер за руските държавни структури са Microsoft и Oracle, с продажби през 2013 година от съответно 11,3 милиарда рубли (175 милиона евро) и 3,2 милиарда рубли (50 милиона евро).

Експерти, цитирани от „Комерсант“, изразяват съмнение в способността на руските предприятия да заменят западните производители, но правителството възнамерява в случай на успех да разшири ограниченията и към други сектори.