Направи вкусен великденски козунак – изненадай хората около себе си | Teenproblem.net

1
Добави коментар

Скоро идва Великден и ако досега никога не си правил/а козунак, то това е чудесен повод да се научиш. Да си направиш домашен козунак изисква време и усилия, но резултатът ще бъде много по-хубав от козунака, който си купуваш от кварталния магазин/пекарна.

 

Предлагаме ти една много хубава рецепта за домашен пухкав козунак, която ако следваш и направиш правилно, няма как да не предизвикаш положителни коментари у всеки, който го опита.

 

Какво ти е необходимо за 2 средно големи козунака?

 

4 яйца

25 грама прясна мая

150 мл. прясно мляко

200 грама захар

120 грама масло

600 грама брашно

2 мл. есенсеция ванилия

1 ч.л. сол

10 мл. сок от лимон

1 кора от лимон

 

Разтвори маята в 50мл. прясно мляко. Добави 1 кафена лъжичка захар и малко брашно. Покрий с кърпа и остави да втаса.

 

Разбий 3 яйца с 200 грама захар. Добави към тях останалото мляко, ванилията, солта, сока и кората от лимон. Разбъркай хубаво. Накрая сложи шупналата мая и разбъркай отново хубаво.

 

 

Вземи една купа и сложи в нея 500 грама пресято брашно, като оформиш кладенец по средата. В него изсипи яйчената смес. Започни да месиш, докато не се получи лепкаво тесто.

 

Прехвърли тестото върху набрашнена повърхност и продължи да месиш, докато не стане меко и престане да се лепи по ръцете ти.

 

Разтопи маслото и маята, смеси ги и започни да ги прибавяш малко по малко към тестото, като постоянно го месиш. Трябва да месиш тестото, докато не го усетиш жилаво и не видиш въздушни мехурчета.

 

Сложи тестото в подходящ съд и го покрий хубаво с дебела кърпа. Остави го да втаса за около час. След това го извади от купата и го удари 200 пъти в масата. Прибери го обратно и изчакай да мине още час.

 

След като тестото е станало двойно повече, го раздели на няколко топки. Броят на топките зависи от големината и броят на козунаците, които искаш да направиш. За 1 козунак са нужни три топки.

 

Взимаш точилката и разточваш трите топки. По средата посипваш със сушени плодове или стафиди. Може и с нещо друго, зависи каква плънка искаш да има козунакът.

 

След това внимателно сплиташ трите ленти, като внимаваш да не се разкъсат.

 

След като козунакът е сплетен, той трябва да се сложи в голяма тава, защото по време на печенето ще увеличи значително размера си. Покриваш го с кърпа и го оставяш да втасва около един час. След което го слагаш в предварително загрята на 150 градуса фурна за около 15 минути. Ако тавата ти не е с незалепващо покритие, трябва да намажеш дъното с масло или да го застелеш с фолио.

 

Вадиш козунака и го намазваш с жълтъка на останалото яйце. След това поръсваш със захар. Може да сложиш и няколко стафиди отгоре. Връщаш във фурната и печеш още 40 минути.

 

Козунакът вече е готов! Да ти е сладко! 🙂