Вярванията са по-силни от реалността – Менис Юсри

1
Добави коментар
zdravjivot
zdravjivot

Вярванията са по-силни от реалността – Менис Юсри

Човешките същества се нуждаят от вярвания, за да оцелеят, и първото ми запознаване с тази идея стана, когато бях на седем. Баща ми беше фармацевт, а по онова време в Египет много хора се обръщаха към фармацевтите за всяко заболяване, все едно ходеха на доктор. Баща ми беше възприеман като лечител. Имаше добра репутация и беше много почитан. Винаги носеше в джоба си малка кутийка с няколко таблетки витамини. Когато при него идваха хора, за да потърсят помощ (особено за психологически проблеми), той бъркаше в джоба, вадеше кутийката и казваше: „Това са много специални хапчета и струват по една английска лира бройката“. Днес това се равнява на около трийсет или повече английски лири, но баща ми продаваше само по една или две таблетки на човек. Най-странното бе, че всички тези хора се възстановяваха много бързо. Веднъж попитах баща ми защо лъже клиентите си и той отговори: „Ако хората мислят, че това е най-доброто и най-скъпото лекарство, ще се възстановят сами“. И добави, че изцелението идва от ума и че ако вярваме, че едно лекарство действа, то наистина ще подейства. По онова време не осъзнавах, че плацебото е всъщност истинско лекарство. Смятам, че ще дойде време, когато т.нар. „плацебо ефект“ ще се превърне в истинското лекарство на бъдещето.

Знам една история за болен от рак човек, който прочел във вестника за някакво ново лекарство, което уж лекувало заболяването му. Обърнал се към лекаря си да му го предпише – и в резултат на това се излекувал. Няколко години по-късно обаче прочел в същия вестник, че лекарството имало само временен ефект. И развил рак за втори път.

Семейните вярвания също са много силни. Има например семейства, в които често се среща един и същ тип заболяване. Документиран е случай, когато две различни семейства осиновили близнаци, разделени при раждането им. В едното семейство ракът бил често срещано заболяване и както може да се очаква, осиновеното от тях дете също се разболяло от рак. Другото останало здраво. Децата, отгледани от разведени родители, е по-вероятно също да се разведат. А децата, отгледани в бедни семейства, е по-вероятно да си останат бедни.

Вярванията са по-силни от реалността. От горните примери е видно колко голяма е силата им. Те са в състояние да променят нашата реалност толкова драстично, че да застрашат оцеляването ни и да обусловят здравето, благосъстоянието и връзките ни в бъдеще. В същото време вярването в нещо може да ни изцели и да ни позволи да се справим възможно най-добре. Това означава, че за да постигнем нещо, което не сме преживявали или постигали в миналото, трябва да започнем с промяна на вярванията и схващанията си за нещата.

 

Откъс от книгата: „Отвъд скритите спомени“

Автор: Менис Юсри

Книгата може да поръчате от тук >>

 

Статията се публикува с разрешението и съдействието на ИК „Бард“.

 

 

 

 

 

.

.

.

.